Lokakuun 11. on Kansainvälinen tyttöjen päivä. YK:n teemapäivä tukee kaikkia maailman tyttöjä, heidän oikeuksiaan ja koulutustaan. Se myös vaatii loppua syrjiville ennakkoluuloille.

Lokakuu on myös Marttojen Puurokuu. Martat keräävät rahaa Malawin maaseudun koulutytöille, etiopialaisille vammaisille naisille sekä Kamerunin naisyrittäjille ja tyttöjen kerhotoimintaan keittämällä ja myymällä puuroja. Voit osallistua keräykseemme ympäri vuoden.

”Olen liikuntavammainen, toinen käsi ja jalka eivät toimi kunnolla. Myyn ohikulkijoille välipalaksi samosoja ja ranskalaisia perunoita. Elätän myös äitiäni, asumme kahden kesken. Syömme injeraa ja kikherneistä tehtyä shiro-kastiketta. Sillä pärjää. Unelmani on, että vammaiset naiset Etiopiassa ymmärtäisivät, ettei vammaisuus ole synti. Ensin se pitää ymmärtää itse, sitten muutkin ymmärtävät.”

Addisalem Keremisa, 26, Addis Abeba, Etiopia

Minä sakotan armotta perheitä, jotka ovat naittaneet tyttönsä alaikäisinä. Meillä lapsiavioliitot eivät ole olleet laillisia enää pariin vuoteen. Mitätöin avioliitot ja lähetän tytöt kouluun. Jos tytöllä on jo lapsi, se jää isovanhempien hoitoon. Tyttöjä syrjivät käytännöt on kitkettävä lopullisesti. Unelmani on, että Malawissa ei olisi yhtään lapsiavioliittoa.”

Vanhempi kyläpäällikkö Theresa Kachindamoto, Dedza, Malawi. Kachindamoton hallintoalueella asuu 900 000 malawilaista.

 

Käyn ammattikoulun kotitalouslinjaa ja osallistun iltapäivätoimintaan, jossa parannamme koulunkäynnin taitoja ja suunnittelemme omaa tulevaisuutta. On tärkeää osata kirjoittaa oikein, ja vastata reippaalla äänellä, kun jotain kysytään. Jokaisen on täällä puhuttava omasta puolestaan. Unelmani on aikuisena liittyä Kamerunin jalkapallomaajoukkueeseen. Isäni on kuollut, hän piti jalkapallosta. Jos hän olisi täällä, hän laittaisi minut varmasti jalkapallokouluun.”

Nanga Charone Marina, 13, Yaoundé, Kamerun

Marttojen kehitysyhteistyö täyttää 40 vuotta ensi vuonna. Kaikki työmme tähtää paikallisten järjestöjen vahvistumiseen, jotta nämä voisivat auttaa heikoimmassa asemassa olevia tyttöjä ja naisia nousemaan köyhyydestä ja tuntemaan omat oikeutensa. Hyvä arki kuuluu kaikille. 

Lahjoita. Voit myös lahjoittaa jäsenmaksun maksamisen yhteydessä vuonna 2020.