| |

Tarvitaanko kotona desinfiointiaineita?

Vuosi sitten maaliskuussa, kun korona-aika alkoi, kaupoista loppuivat hetkeksi vessapaperit, tomaattimurska ja hiiva. Yllätyksekseni huomasin, että myös lähikauppani siivousainehylly oli oudon tyhjä. Itä-Helsingissä siis ainakin täydennettiin siivouskaappien varastoja. Tiedustelin puhtaus- ja hygieniatuotteita valmistavasta Kiillosta tästä ilmiöstä, ja todellakin, siivousaineiden kysyntä kasvoi merkittävästi koko viime vuoden.

Pyörittelin viime vuonna paljon siivoukseen liittyviä asioita, niin töissä kuin kotona, monesta eri syystä. Annoin ohjeita siivouksesta medialle ja kirjoitin Marttojen kodinhoitokirjan. Tuotin sisältöä Marttakoulun kodinhoitosivustolle, jossa oli ennätykselliset 1,6 miljoonaa katselukertaa. Martoissa vastattiin myös Kysy martalta -chatissa muun muassa siivoukseen liittyviin kysymyksiin: Mitä siivous- ja pyykinpesuaineita pitää käyttää? Tarvitaanko kotona desinfiointiaineita? Millä pinnat pitää pestä? Neuvonnan tarve oli suuri: chatissa vastattiin viime vuonna 3 598 kertaa.

Epidemia-aikana siivouksen ja hygienian merkitys on huomattu. Moni on viettänyt kotona enemmän aikaa kuin tavallisesti, ja koteja on siivottu aiempaa useammin tai tehokkaammin. Arvostus siivousalaakin kohtaan on toivon mukaan kasvanut.

Pohdin myös siivouksen merkitystä tilanteissa, kun toimintakyky on heikentynyt eikä ole voimia kodin hoitamiseen. Kaikilla vanhuksilla ei ole mahdollisuutta ostaa ulkopuolista palvelua, ja viime vuonna moni palveluntarjoajakin keskeytti siivoustyöt koronan riskiryhmiin kuuluvien kotona. Kaikilla ei ole omaisia, jotka auttaisivat. Olen itse ollut kiitollinen läheiseni naapureista, jotka ovat vieneet roskia ulos. Kiitos kuuluu myös kaupungin kotipalvelun työntekijöille, jotka varmistavat kotona asumista ja tuovat turvallisuuden tunnetta myös omaisille.

Yksi kysymys, joka on tullut usein vastaan, on desinfiointiaineiden käyttö kotisiivouksessa. Milloin ja miksi niitä pitäisi käyttää?

Jos kotona ollaan terveenä, riittää korona-aikanakin tavallinen ylläpitosiivous. Heikosti emäksinen (pH 8.1–10) yleispuhdistusaine riittää mainiosti. Aina ei edes tarvita pesuainetta.

Desinfiointiaineiden turha ja runsas käyttö vaikuttaa haitallisesti normaaliin, hyödylliseen bakteerikantaan. Haitalliset mikrobit voivat näin ollen levitä helpommin ja muuntua vastustuskykyisiksi, jolloin kemikaali ei enää pure niihin. Desinfiointiaineet ovat usein haitallisia ympäristölle, ja ne voivat herkistää tai aiheuttaa ärsytys- ja allergiaoireita.

Desinfiointiaineiden käyttö on tarpeen vain silloin, kun on olemassa erityinen riski. Esimerkiksi epidemian aikana, jos kotona on joku sairastunut, voi kylpyhuoneessa, vessassa ja kosketuspinnoilla käyttää desinfioivaa puhdistusainetta tilapäisesti.

On tärkeää lukea huolella aineiden käyttöohjeet ja noudattaa niitä. Osa desinfioivista aineista sekä puhdistaa että desinfioi. Osa aineista pelkästään desinfioi, jolloin lika pitää ensin poistaa pesuaineella. On syytä tarkistaa tuoteselosteesta myös tuotteen soveltuvuus pinnoille, ja lukea käyttöön liittyvät ohjeet, kuten suihkutetaanko ainetta liinaan vai suoraan pinnalle, ja pitääkö pinnat huuhdella käytön jälkeen.

Käsidesiä ei ole tarkoitettu pintojen pyyhkimiseen. Useimmat käsidesit sisältävät myös käsiä hoitavia aineita, jotka jäävät pinnoille alkoholin haihduttua. Tahmea pinta muodostaa otollisen kasvualustan mikrobeille.

Siivousaineita hankkiessaan ja käyttäessään jokainen ottaa kantaa luonnon ja terveyden puolesta. Mieti ennen ostoa ja käyttöä, millaisen tuotteen valitset ja miten sitä käytät. Ympäristömerkki auttaa vertailussa.

Lue lisää