|

|

Mielipidekirjoitus: Tarkkana desinfiointiaineiden kanssa kotona

Harva meistä rakastaa kotisiivousta, eikä sitä aina osata arvostaa. Koronaepidemian aikana siivouksen merkitys on kuitenkin huomattu. Ihmisiä on askarruttanut, mitä puhdistusaineita pitää käyttää, miten pöydät ja ovenkahvat puhdistetaan, tai missä lämpötilassa kangasmaskit pestään. 

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan koronavirus tarttuu ensisijaisesti pisaratartuntana, kun henkilö yskii tai aivastaa. Virus voi tarttua myös kosketuksen kautta pinnoilta, joille on päätynyt sairastuneen hengitystie-eritteitä. Pintojen osuus viruksen leviämisessä ei nykytiedon mukaan kuitenkaan ole merkittävä. Pintojen kautta tapahtuva kosketustartunta vaatii aina sen, että henkilö itse koskee virusta sisältävään pintaan ja siirtää sen itse omin käsin suuhunsa, nenäänsä tai silmiinsä. 

Jos kotona ollaan terveenä, riittää korona-aikanakin tavallinen ylläpitosiivous: imuroidaan, pyyhitään pinnat ja pestään vessat. Siivousliinat ja -pesimet pestään käytön jälkeen ja laitetaan kuivumaan ilmavasti. Puhtaalla tehdään puhdasta. Normaalioloissa kotona ei tarvita desinfiointiaineita. Heikosti emäksinen (pH 8.1–10) yleispuhdistusaine riittää oikein hyvin. Aina ei pesuainetta edes tarvita. 

Desinfiointiaineiden turha käyttö vaikuttaa haitallisesti normaaliin, hyödylliseen bakteerikantaan. Kaikki desinfiointiaineet tuhoavat myös hyvät mikrobit. Desinfiointiaineet ovat usein haitallisia ympäristölle, ja ne voivat herkistää tai aiheuttaa ärsytys- ja allergiaoireita. Desinfiointiaineiden käyttö on tarpeen vain silloin, kun on olemassa erityinen riski. Esimerkiksi epidemian aikana, jos kotona on joku sairastunut, voi kylpyhuoneessa, vessassa ja kosketuspinnoilla käyttää desinfioivaa puhdistusainetta tilapäisesti. 

On tärkeää lukea huolella aineiden käyttöohjeet ja noudattaa niitä. Osa desinfioivista aineista sekä puhdistaa että desinfioi. Osa aineista pelkästään desinfioi, jolloin lika pitää ensin poistaa pesuaineella. On syytä tarkistaa tuoteselosteesta myös tuotteen soveltuvuus pinnoille, ja lukea käyttöön liittyvät ohjeet, kuten suihkutetaanko ainetta liinaan vai suoraan pinnalle, ja pitääkö pinnat huuhdella käytön jälkeen. 

Käsidesiä ei ole tarkoitettu pintojen pyyhkimiseen. Useimmat käsidesit sisältävät myös käsiä hoitavia aineita, jotka jäävät pinnoille alkoholin haihduttua. Tahmea pinta muodostaa otollisen kasvualustan mikrobeille. 

Tuulettaminen vähentää epäpuhtauksien ja viruksien määrää sisäilmassa. On tärkeää huolehtia hyvästä ilmanvaihdosta kotona yhteisissä tiloissa ja avata välillä ikkunat wc:ssä, kylpyhuoneessa ja keittiössä. 

Kertakäyttöiset kasvomaskit ja kertakäyttösiivousliinat hävitetään sekajätteen joukossa. Ne eivät kuulu luontoon tai WC-pönttöön. Ne eivät hajoa wc-paperin lailla vedessä, vaan voivat aiheuttaa putkitukoksen. 

Teija Jerkku
neuvonnan johtaja
Marttaliitto

Leila Kakko
lehtori
Tampereen ammattikorkeakoulu

Kirjoitus on julkaistu Lapin Kansassa 26.2. ja Kalevassa 2.3.