Hallitse rahojasi Viikko 1: Tulevan eläkkeen tarkistaminen

Pohditko koskaan, miltä tulevat eläkepäiväsi näyttävät? Haluatko jäädä eläkkeelle heti, kun se on mahdollista vai kenties jatkaa töissä vähän pidempään ja kartuttaa samalla eläkkeesi määrää? Vai haluaisitko kenties tehdä töitä osa-aikaisesti eläkkeesi rinnalla? Vaihtoehtoja on monia, joten kannattaa käyttää hetki niiden selvittämiseen. Mikä on paras valinta juuri sinulle?

Erilaisia vaihtoehtoja:
  • Jäät eläkkeelle heti, kun alin vanhuuseläkeikä kohdallasi täyttyy
  • Lykkäät eläkkeelle jäämistä, jolloin saat eläkkeeseesi lykkäyskorotusta
  • Jäät osittaiselle varhennetulle vanhuuseläkkeelle, jonka avulla voit keventää töitä. Toisaalta osittainen vanhuuseläke pienentää lopullista eläkettä
  • Mikäli olet jo kartuttanut omia säästöjäsi riittävästi, voit jäädä työelämästä pois milloin haluat riippumatta eläkeiästä
  • Työelämästä ennenaikaisesti poisjääminen pienentää kuitenkin aina eläketuloja merkittävästi
  • Jos olet pitkäaikaisesti työtön, voit päästä vanhuuseläkkeelle työttömyysputken kautta

Aloittamasi tie tulevaan varautumisessa ei välttämättä tule olemaan koko ajan helppoa, mutta me autamme sinua onnistumaan. Voit valmennuksemme aikana tehdä omaa urakkaasi helpommaksi laatimalla henkilökohtaisen suunnitelman sille, mitä kaikkea haaveidesi tulevaisuuden rakentaminen vaatii. Kevyin mutta jämäköin askelin tulet varmasti saavuttamaan päämääräsi.

Katso video siitä, millaisista eläkepäivistä muut haaveilevat:

Viikon tehtävä: eläkekertymän tarkistaminen

Jotta voit huoletta varautua tulevaan, tarvitset tiedon tulevan eläkkeesi tasosta. Tämän viikon tehtävänäsi on tarkistaa tähän mennessä jo kertynyt eläkkeesi määrä sekä arvio tulevan eläkkeen määrästä. Saat ne helposti selville oman työeläkeyhtiösi nettisivuilta tai Työeläke.fi -palvelusta. Sisäänkirjautumiseen tarvitset verkkopankkitunnuksesi.

Millaisia ajatuksia tulevan eläkkeen määrä sinussa herättää? Onko se enemmän vai vähemmän mitä olit ajatellut? Uskotko tulevasi sillä toimeen eläkkeellä?

Tulevan eläkkeen määrä voi tuntua merkittävästi pienemmältä kuin mihin olet palkkatuloissasi tottunut. Ei ole kuitenkaan syytä huoleen. Myös työuran viimeiset vuodet kerryttävät työeläkettä ja voit myös varautua eläkeaikaan säästämällä ja sijoittamalla. Aikaa on vielä hyvin ja pienikin säästö tuo varmuutta tulevaisuuteen.

Emme voi ennustaa kaikkea tulevaa. Valmennuksessamme opit kuitenkin varautumaan niihin asioihin, joihin kuka tahansa meistä voi vaikuttaa itse. Haluamme onnitella sinua, sillä olet tänään aloittanut matkan kohti huolettomampaa tulevaisuutta. Facebookista löydät Hallitse rahojasi -nimisen ryhmän, jossa voit keskustella tästä aiheesta muiden kanssa. Olet lämpimästi tervetullut liittymään ryhmään!

Valmennuksemme seuraavalla kerralla käsittelemme arjen rahankäyttöä ja budjetointia. Jos haluat tutustua tulevan viikon teemaan jo nyt, näet sen täältä.