Vuonna 2018 vietetään ensimmäistä kertaa Marttailuviikkoa. Marttailuviikko on syyskuussa viikolla 37 eli 10.-16.9.2018. Kampanjan teemana on Arkiruoka on järkiruokaa, jossa kestävää arkea lähestytään keittiön ja kestävien valintojen kautta. Kutsumme kaikki piirit, yhdistykset ja martat mukaan Marttailuviikkoon. Suosittelemme, että jokainen yhdistys järjestää viikon aikana ainakin yhden tapahtuman. Syksyn tapahtumat kannattaakin keskittää tähän viikkoon.

MARTTAILUVIIKON TAPAHTUMAKALENTERI

Helpoin tapa tehdä kestäviä ruokavalintoja on lisätä kasvisten käyttöä. Marttailuviikon aikana tuodaan esille kotimaisia kasviksia ja kannustetaan niiden käyttöön sekä kerrotaan niiden hyvistä puolista. Marttailuviikon tavoitteena on lisätä kasviksia pöytään, vahvistaa ymmärrystä ruuan alkuperästä ja oivallusta ruuan valmistamisesta. Samalla tehdään muita kestävään arkeen liittyviä tekoja.

Marttailuviikon tavoitteena on tuoda martat ja marttatoiminta viikon aikana yhteisesti ja näkyvästi esille. Haluamme myös antaa sivistystä kodeille. Tuomme myönteisellä tavalla esille kestäviä ruokavalintoja ja kestävää kehitystä sekä annamme siihen arkijärkisiä neuvoja. Marttailuviikko myös lisää marttailun tunnettuutta ja sen aikana tehdään jäsenhankintaa. Tavoitteenamme on saada piirit ja yhdistykset laajasti mukaan toteuttamaan Marttailuviikkoa.

Yhdistykset kutsutaan järjestämään kestävän arjen tempauksia

Yhdistykset kutsutaan osallistumaan Marttailuviikkoon erilaisten tempausten merkeissä. Tempaukset voivat olla suunnattuja niin opiskelijoille kuin muullekin kohderyhmälle. Tapahtuman voi järjestää esimerkiksi oppilaitoksella, kirjastossa, torilla tai vaikkapa ostoskeskuksessa. Tempaukset voivat sisältää neuvontaa kestäviin ruokavalintoihin, hävikkiruokaohjeita ja maistatuksia, neuvoja sadonkorjuuseen ja säilytykseen, kierrätysvinkkejä, ilmaistavaratorin sekä esimerkiksi aamupuuroa tai vaikkapa kahvia ja hävikkiruoasta taiottuja herkkuja. Tapahtumasisällön tulisi olla kestävän kehityksen mukainen.

Yhdistyksen tapahtuma voi esimerkiksi olla:

  • Ystäväilta: Yhdistyksen sisäinen tapahtuma jäsenille ja heidän kutsumilleen ei-vielä-martoille.
  • Avoin yhden yhdistyksen järjestämä tapahtuma julkisella paikalla.
  • Useamman yhdistyksen yhteinen avoin tapahtuma julkisella paikalla.

Kootkaa tiimi ja ideoikaa teidän näköisenne kestävän arjen tempaus!

Tapahtumaideoita löydät täältä: Marttailuviikon tapahtumaideoita

Tulostettava ohje idättämiseen: Idättäminen

Tulostettava vinkkilista ja kalenteri sadonkorjuuseen: Sadonkorjuu

Ilmoitattehan tapahtumanne sähköpostitse osoitteeseen kirsi.ranta@martat.fi. Ilmoituksessa tulee olla tapahtuman järjestäjä, paikkakunta, tapahtumapaikka sekä lyhyt kuvaus tapahtumasisällöstä. Kokoamme kaikki tapahtumat Marttailuviikon nettisivuille.

Suosittelemme, että jokainen yhdistys järjestää viikon aikana ainakin yhden tapahtuman. Syksyn tapahtumat kannattaakin keskittää tähän viikkoon.

Marttailuviikon tapahtumat piireissä

Marttailuviikolla kierrätetään ja ohjeistetaan ihmisiä kestävään elämään! Viikon aikana piirit järjestävät ympäri Suomen 16 opiskelijoille suunnattua tapahtumaa yhdessä vapaaehtoisten marttojen kanssa. Tapahtumissa Martat antavat opintonsa aloittaville opiskelijoille neuvoja ja vinkkejä kestävään elämäntapaan ja resurssiviisaaseen arkeen. Tapahtumat järjestetään yhteistyössä Sitran kanssa.

Tapahtumien tärkeimpänä sisältönä on keittiötarvikkeiden uusiokäyttö – martoilta kerätään hyväkuntoisia keittiötarvikkeita, joita opiskelijat voivat noutaa heille suunnatuista tapahtumista ilmaiseksi. Yhdistysten jäsenet voivatkin antaa oman panoksensa tapahtumiin keräämällä kesän aikana kaappien kätköistä löytyvät hyväkuntoiset ja ylimääräiset keittiötarvikkeet ja lahjoittaa ne eteenpäin opintonsa aloittaville opiskelijoille. Toisen turhake on toisen aarre!

Jokainen piiri huolehtii oman alueensa tavaroiden keräyksestä, joten lisätietoja saat alueesi piiriltä. Yhdistykset voivat myös itse järjestää omilla paikkakunnillaan pienimuotoisempia kierrätystempauksia!

Lisäksi marttapiirit järjestävät ja koordinoivat erilaisia muita tapahtumia Marttailuviikolla. Parhaimmillaan joka päivä tapahtuu jotakin.

Pukeudutaan marttatunnuksiin

Marttailuviikon aikana pukeudutaan martta-t-paitoihin tai muihin martta-asuihin, missä sitten liikummekin. Näytetään, että ollaan marttoja.

Marttailuviikkoa tullaan markkinoimaan myös some-kampanjan avulla. Tuomme marttoja esille mediassa ja huomioimme kaikessa tekemisessä polutuksen jätenyyteen ja toimintaan mukaan tulemiseen.

Jaa sivu