Marttailuviikko 25.-31.10.2021 kokoaa martat toimimaan kohtuullisen kulutuksen viestinviejinä, jotta yksi maapallo riittää. Marttailuviikon tavoitteena on tuoda martat ja marttatoiminta viikon aikana yhteisesti ja näkyvästi esille. Marttailuviikon aikana pukeudutaan martta-t-paitoihin tai muihin martta-asuihin, missä sitten liikummekin. Vuonna 2021 valtakunnallista Marttailuviikkoa vietetään jo neljättä kertaa.

Marttailuviikon aikana tuomme esille, millaisia muutoksia ja valintoja arjessa ja kulutuksessa tarvitaan, jotta luonnonvarojen kulutuksessa päästään kestävälle tasolle sekä neuvomme, kuinka se tehdään. Helpotamme ihmisten käyttäytymisen muutosta konkreettisilla ja innostavilla kohtuullisen kulutuksen neuvoilla ja esimerkeillä. Askel kerrallaan.

Marttaliitto tekee piirien ja yhdistysten käyttöön materiaalin ja toimintamallin Marttailuviikon 25.-31.10.2021 tapahtumiin.


Marttailuviikko 2020 oli energiansäästöviikko

Energiansäästöviikko 5.-11.10.2020 innosti arvioimaan omaa energiankäyttöä ja tarjoaa käytännön tietoa ja ratkaisuja kestävään asumiseen ja järkevään energiankäyttöön. Piirit ja yhdistykset toteuttivat vuonna 2020 energiansäästöviikon aikana neuvontatapahtumia esimerkiksi kauppakeskuksissa, kirjastoissa ja marttailloissa.

Energiansäästöviikon tavoitteena oli innostua seuraamaan omaa energiankäyttöä ja oppia ratkaisuja kestävään asumiseen ja järkevään energiankäyttöön. Marttayhdistyksiä kannustettiin järjestämään marttailuviikolla 5.10.-11.10. energia-aiheisia marttailtoja.

Käytettävissä olevat materiaalit:

Marttapiirien ja -yhdistysten tapahtumat Marttailuviikolla

Kaikki marttapiirit, -yhdistykset ja yksittäiset martat kutsuttiin mukaan Marttailuviikon järjestelyihin. Marttaliitto suositteli, että jokainen yhdistys järjestää viikon aikana ainakin yhden tapahtuman. Syksyn tapahtumat kannattikin keskittää tähän viikkoon. Marttailuviikko myös lisäsi marttailun tunnettuutta ja sen aikana tehtiin jäsenhankintaa. Marttailuviikon tapahtumat löydät marttayhdistysten omasta tapahtumakalenterista. Voit tiedustella tapahtumia myös lähimmästä marttayhdistyksestäsi ja marttapiireistä.

Näin Marttailuviikolle virittäydyttiin:

  • Suunnittele ja varaa kalenteriin oman yhdistyksen energiansäästöaiheinen marttailta.
  • Myös Marttapiireissä järjestetään energiansäästöviikon tapahtumia – lähtekää porukalla mukaan!
  • Ilmoita marttayhdistyksesi, marttapiirisi tai oma työpaikkasi mukaan energiansäästöviikolle osoitteessa www.energiansäästöviikko.fi, jotta saat sähköpostiin ajankohtaiset vinkit energiansäästöviikon viettoon.
  • Kannustamme myös marttoja pelaamaan esimerkiksi omassa työyhteisössään Energiansäästöviikon Energiavartti-peliä, joka kannustaa ottamaan selvää ja muuttamaan toimintatapoja työpaikoilla kestävään ja ilmastoystävällisempään suuntaan. Pelin kesto on noin 15-30 minuuttia. Lisätietoja www.energiansäästöviikko.fi

Marttailuviikon tärpit verkossa:

  • Energiansäästöviikon webinaari Martta-akatemiassa tiistaina 6.10. klo 17.30. Mukana asiantuntijat Motivasta ja Marttaliitosta.
  • Energiansäästöviikon facebook-live torstaina 8.10. klo 18.00
  • Energiajärkeä verkko-opinnot Martta-akatemiassa avautuvat syyskuussa.