Viljat ovat heinäkasveihin (Poaceae eli Gramineae) kuuluvia siemenkasveja. Ne ovat yksivuotisia heinäkasveja eli yksi kylvö tuottaa yhden sadon. Viljoja kasvatetaan eli toisin sanoen viljellään niiden siementen vuoksi, joita kutsutaan myös jyviksi. Jyvät kelpaavat ravinnoksi ja ne luokitellaankin maailman tärkeimmäksi ravintovaraksi. Viljoja kasvatetaankin enemmän kuin mitään muuta ravintokasviryhmää ja sen lisäksi viljat antavat myös enemmän ravintoa kuin muut ravintoaineryhmät.

Kehitysmaissa ihmiset syövät pääasiassa viljaa, kun taas kehittyneimmissä maissa sen osuus ravinnosta on pienempi, mutta sekin merkittävä. Viljat ovat arkiruokiemme yksi tärkeä peruselementti sekä juhlapäivien herkkujen olennainen valmistusaine. Viljat – etenkin täysjyväviljat – ovat ravinnossamme hyvä energian, kuidun, vitamiinien ja kivennäisaineiden lähde.

Suomessa viljellään pääasiassa neljää viljalajia: ruista, kauraa, ohraa ja vehnää. Ruis ja vehnä ovat leipäviljoja eli niistä suurin osa käytetään ihmisravinnoksi, kun taas kaura ja ohra ovat rehuviljoja eli niistä suurin osa menee eläinten rehuksi.