MEHUASEMA ON SULJETTU. AVAAMME JÄLLEEN SYKSYLLÄ 2018. KIITOS TÄSTÄ KAUDESTA!

OMENATUOREMEHUASEMA TOIMII HAUKILUOMAN ENTISEN PÄIVÄKODIN KEITTIÖSSÄ OS. TYVIKATU 11, 33340 TAMPERE.  Huom! Puristamme vain omenoita, emme marjoja.

Hyvä mehuaseman asiakas! Tullessa asemalle:

  • Nosta omenalaatikkosi oven suussa olevan vaakan läheisyyteen.
  • Kanna pullosi/astiasi peremmälle. Pullot asetellaan saaveihin pystyyn.
  • Täytä pullot kuumalla vedellä noin puoleen väliin.
  • Laita kumituppilot teräsastioihin kuumaan veteen likoamaan.
  • Tyhjennä pulloja pastöroijalle, korkita täydet pullot, huuhtele ja kanna pois.
  • Maksa lasku käteisellä. Ota mukaasi mahdollisimman pientä rahaa.
  • Auta mäskisaavin tyhjennyksessä.
  • Vie mukanasi pahvilaatikot, muovipussit ym. roskat, koska mehuasemalla ei ole niille varattua keräysastiaa.

Ohjeita:

  • Varaa aika mehuasemalta riittävän ajoissa.
  • Pienin valmistettava erä on 20-30 kg omenoita. 1 kg omenaa on n. 5-7 dl mehua.
  • Puristusaika ja pastörointi alle 70 kg noin 20 min ja alle 140 kg noin 40 min.
  • Paras tulos saadaan suoraan puusta poimituista omenoista. Myös maahan pudonneet, rupiset ja pintavialliset omenat kelpaavat. Pilaantuneet ja homeiset omenat eivät kelpaa puristukseen.
  • Pese pullot ja sulkimet huolellisesti. Liota pulloja 12h ennen asemalle menoa ja jätä pullot kosteiksi.
  • Mehuasemalla ei puristeta juureksia eikä marjoja.
  • Omenista saadaan paras tulos sekoittamalla happamia ja makeita lajikkeita keskenään.
  • Pastöroimaton omenamehu säilyy jääkaapissa muutaman päivän.
  • Pastöroitu omenamehu säilyy satokaudesta toiseen.

Tuoremehut

Tuoremehu on 100-prosenttista mehua, jota ei ole kuumennettu. Pieniä määriä tuoremehuja voi valmistaa kotona joko mehulingolla, jauhamalla tai survomalla marjat. Sähkökäyttöisillä mehulingoilla voi lingota juureksia, hedelmiä ja kovakuorisia marjoja. Työ on melko hidasta, koska linkoon mahtuu vain vähän raaka-ainetta kerrallaan. Tuoremehu on järkevintä säilyttää pakastamalla. Jos siihen ei ole mahdollisuutta, mehun saa viileässä säilyväksi pastöroimalla: Kuumenna mehu 80 asteeseen ja pidä siinä 10 minuuttia. Täytä puhtaat kuumat pullot piripintaan ja sulje välittömästi puhtailla kumitulpilla.

Tuoremehua valmistetaan myös mehuasemilla. Muutamilla mehuasemilla on laitteistoja, joilla voi valmistaa mehuja hedelmien lisäksi myös marjoista ja juureksista. Pienin tuoremehuksi valmistettava erä on usein noin 30 kg. Omenista saadaan paras tulos sekoittamalla happamia ja makeita lajikkeita keskenään. Hyvää mehua saadaan yhdestäkin lajikkeesta, kun puserretaan oikealla hetkellä. Esimerkiksi kesäomenista Valkea kuulas on puserrettava mehuksi silloin, kun siemen on vaaleanruskea ja omena vielä hieman raaka.

Omenan kypsyminen

Omenat ovat kypsiä, kun siemenet omenan sisällä ovat ruskeita ja omenat alkavat putoilla maahan. Kypsymisajan mukaan omenalajikkeet luokitellaan kesä-, syys- ja talviomenoihin. Elokuussa kypsyvät kesäomenat (mm. Pirja, Valkea kuulas), syyskuussa syysomenat (mm. Kanelit) ja syys- lokakuussa talviomenat (mm. Lobo, Konsta).

Jaa sivu