Ladataan Tapahtumat
  • Tämä tapahtuma on mennyt.
Aloitusaika
16.04. klo 14:00
Lopetusaika
16.04. klo 15:00
Paikka
Närekartano, Koulukatu 5 75500 Nurmes
Tapahtuman tyyppi

Ruishapanjuuren jakelu Nurmeksessa

HYVÄ TYÖ – HYVÄ MYÖ

on Pohjois-Karjala 300 vuotta -haastekampanja ja Pohjois-Karjalan Martat osallistuvat kampanjaan jakamalla maksutta 300 ruisleivän juurta ohjeineen.

Korona-aikaan on innostettu leipomisesta kotona. Erityisen suuren innostuksen on saanut leivän leipominen ja hapanjuurileivonta. Leipiä leivotaan, kuvataan ja leipien ympärille on syntynyt some-ryhmiä ja blogeja.

Kansanäänestyksen selväksi voittajaksi nousi perinteinen ruisleipä, kun satavuotias Suomi sai kansallisruuan vuonna 2017.  Pohjois-Karjalassa ruisleivän arvostus on ollut aina korkealla ja valinta vain lisäsi leivän arvoa. Kotona ruisleivän voi leipoa juuren avulla ilman hiivaa ja suolamäärää voi vähentää. Happamuus antaa makua ja suolaa vähentämällä saa leivottua sydänystävällistä ruisleipää.

Maakunnan juhlavuoteen liittyen Pohjois-Karjalan Martat haluavat haastaa ja innostaa kotileipureita hapanjuurileivontaan. Monelta innokkaalta leipurilta puuttuu taikinajuuri. Suvun oma juuri on hävinnyt tai lähipiirissä ei ole ketään, kuka voisi lahjoittaa raikkaan, happamelta tuoksuvan, pelkästään ruisjauhoista ja vedestä tehdyn perinteisen ruisleivän juuren.

Jakelulistalle pääsee alla olevan ilmoittautumisen kautta

Jakelulistalle pääsee mukaan alla olevan ilmoittautumisen kautta tai voit ilmoittaa juurentarpeesi Kaija Kokkoselle, p. 050 347 6155 (viesti tai soitto). Tämä ruisjuuri on tuotu vuonna 1910 Sortavalasta Kaisu Korhosen mummolta Tohmajärvelle ja sieltä aikanaan Kaisulle Nurmekseen. Juuret lahjoittaa Nurmeksen Martat ry, kiitos etukäteen!

Kaija Kokkonen ja juuren tekijä Kaisu Korhonen ovat Närekartanolla paikalla klo 14-15. Heiltä saa juuren, reseptin ja juuren tekijältä lisäksi ohjeita henkilökohtaisesti. Osoite: Närekartano, Koulukatu 5, Nurmes