Pähkinäinen pataleipä

Herkulliseen pataleipään hyödynnät näppärästi munajuustosta ylijäävän heran. Juusto ja leipä myös paistuvat samalla uunin lämmityskerralla.

Valmistusohje

8 dl vehnäjauhoja
1,5 dl kauraleseitä
2 dl pähkinöitä rouhittuna
1,5 tl suolaa
1 tl kuivahiivaa
5 dl heraa (tai muuta nestettä)
(+ 1 dl vehnäjauhoja ja öljyä)

Pataleipään hyödynnät näppärästi munajuustosta ylijäävän heran. Juusto ja leipä myös paistuvat samalla uunin lämmityskerralla.

Sekoita kuivat aineet keskenään kulhossa. Lisää lämmin 42-asteinen hera ja sekoita taikinaksi. Taikinaa saa olla reilusti löysää eikä sitä tarvitse vaivata. Pietä kulho leivinliinalla tai kelmulla ja anna kohota vedottomassa paikassa 12-24 tuntia.

Kääntele kohonnutta taikinaa irti kulhon reunoista ja ripottele käännellessä n. 1 dl vehnäjauhoja taikinaan. Varo ettei taikinaan jää jauhotaskuja. Anna kohota vielä puoli tuntia.

Laita uuni lämpiämään 225 asteeseen ja laita n. 3 litran (valurauta)pata kylmään uuniin. Pata saa kuumeta uunissa taikinan kohotessa.

Ota kuuma pata uunista ja sivele padan sisäpintaan öljyä. Kaada taikina padan pohjalle. Voit tehdä taikinan pintaan muutaman viillon terävällä veitsellä ja ripotella pinnalle hiukan jauhoja. Laita padan päälle kansi ja pata uunin keskitasolle. Paista noin 30 min. Ota kansi pois ja jatka paistamista vielä 20-30 minuuttia. Voit kokeilla kypsyyttä kokeilutikulla tai grillitikulla. Valmis leipä on pinnasta rapea ja sisältä mehevä.

Nosta pata uunista ja kumoa leipä. Jos leipä ei irtoa, auta reunoista varovasti veitsellä.