Piparikranssi

Valmistusohje

1 pkt/annos piparkakkutaikinaa (itsetehtyä tai valmista)

Koristeita esim. erilaisia lakuja

Koristeiden kiinnitykseen pikeeriä (ohje alla)

Kaulitse taikinasta levy ja ota ensin kranssin taustaksi sopiva rengas. Voit käyttää muottina kahta eri kokoista kulhoa. Leivo haluamasi muotoisia piparkakkuja ja paista.

Anna pipareiden jäähtyä hyvin ennen koristelemista. Jos käytät esim. englannin lakuja, niin leikkaa lakut ohuemmiksi, esim. kolmeen osaan.

Tee pikeeri tai käytä valmista koristelutahnaa.

Pikeeri:
kahden munan valkuaiset
3 dl tomusokeria
0,5 tl sitruunamehua tai etikkaa

Riko kananmunat ja erottele valkuaiset kulhoon. Mittaa puolet tomusokerista kulhoon. Vatkaa pari minuuttia. Lisää loppu tomusokeri ja sitruunamehu ja vatkaa vielä muutama minuutti. Siirrä pikeeri pursotinpussiin. Voit myös käyttää pakastepussia, jonka kulmaan voi leikata pienen reiän.

Koristele kranssiin tulevat piparit ja anna pikeerin kovettua ennen piparkakkujen liimaamista renkaaseen. Liimaa piparkakut hieman limittäin renkaaseen. Varmista, että pikeeriä on riittävästi piparin ja renkaan välissä.

Anna kuivua ja ripusta tai laske koristeeksi ja nauti!

Vinkki! Voit paistaa kranssin koottuna ilman pikeeriä uunissa. Asettele silloin raa’at piparkakut uunin pellillä limittäin. Paista riittävän pitkään, sillä paksut kohdat, joissa on monta kerrosta taikinaa päällekkäin, vaativat pidemmän paistoajan.