Ruotsinpyhtään Martat historia

Ruotsinpyhtään Martat vuodesta 2004

Ruotsinpyhtäällä on toiminut useita marttayhdistyksiä vuosikymmeniä, mutta kirkonkylällä ei ollut omaa yhdistystä.

Marraskuussa 2004 kahdeksan naista kokoontui Ruotsinpyhtään kunnantalolle perustamaan uutta yhdistystä, Ruotsinpyhtään Marttoja. Kutsu oli käynyt sukankantapään kautta, mutta sittemmin yhdistyksen ohjelma on laventunut perinteisistä kädentaidoista mielen ja kielen hemmotteluun ja herkutteluun
Kulttuuririentoihin on kuulunut teatterissa ja näyttelyissä käyntejä. Sisaryhdistysten kera on matkailtu Viroon Jänedan kartanon kuuluille kukka- ja puutarhapäiville. Vallan kammareihin eli eduskuntaan on viety viestiä mm. seiskatien onnettomista olosuhteista.

Perinteitä kunnioittaen yhdistys on osallistunut kahvituksiin ja muonituksiin paikkakunnan tapahtumissa ja juhlissa, talkoohengessä. Tekijöitä on yhdistyksessä riittänyt, moni jäsen kun suoritti ensitöikseen tarpeellisen hygieniapassin.

Tärkeisiin ja vakaviin asioihin on syvennytty ulkopuolisten asiantuntijoiden opastuksella. Osviittaa ohjelmistoon ovat antaneet mm. marttojen valtakunnalliset teemavuodet.

Iloa ja turvaa martoissa – teeman alle mahtui niin rintasyövästä valistusta jakava tietopaketti kuin kodin turvailtakin, jolloin harjoiteltiin kädestä pitäen ensisammutusta ja palontorjuntaa.

Kohtaamispaikkana koti – ajatusinnoitti mm. pajutöihin, kasvisruokien valmistukseen, ompelutaitojen petraamiseen ja helppohoitoisen puutarhan suunnitteluun
Yhdistyksessämme on jäseniä viitisenkymmentä. Pieni mutta aktiivinen tiimimme järjestää marttailtoja, teatteriretkiä, tutustumisretkiä, hemmottelu- ja herkutteluillanviettoja ym.
 

TAKAISIN