|

|

Hävikkiviikko: On aika arvostaa ruokaa!

Jokavuotinen Hävikkiviikko, jota tänä vuonna vietetään 11. -17.9.2017, haluaa nostaa ruoan arvostusta ja kertoa ruokahävikin vähentämisen tärkeydestä erityisesti kuluttajille. Myös Martat ovat mukana taistossa ruoan puolesta, ruokahävikkiä vastaan.

On arvioitu, että kaikkiaan  maailman ruoasta 25-30 % päätyy roskiin. Osa ruoasta jää maahan, osa matkalle, osa myymättä kauppaan tai ravintolaan. Kuusi prosenttia ostetusta ruoasta päätyy syömäkelpoisena roskiin,  samoin joka kymmenen vihannes tai hedelmä. Jokainen meistä heittää vuodessa ruokaa roskiin keskimäärin  20-25 kiloa, satojen eurojen arvosta.

Marttojen Ekokokki-sivut

Ruokahävikkiä vastaan ei tarvitse taistella otsa hiessä. Jos jokainen kotitalous ostaisi vähän viisaammin, käyttäisi kaappiin vanhenevat tuotteet ja hyödyntäisi ylijäämäruoan, meillä olisi parempi maapallo, vähemmän nälkäisiä ja enemmän rahaa käytössämme. Marttojen Ekokokki-sivuilla annetaan vinkkejä siihen, miten arjessa voi välttää ruoan hävikkiä. On vaikea vähentää syömistä, mutta eläinperäisten elintarvikkeiden korvaaminen kasvisperäisillä vähentää esimerkiksi vesien rehevöitymistä ja ilmastonmuutosta.

Tutustu Ekokokki-sivustoon täällä

Tarjottavaa tähteistä -liite

Viikon kunniaksi voit tehdä jotakin hyvää Marttojen ja Yhteishyvän yhteisestä hävikkiliitteestä, joka löytyi Martat-lehden 2/2017 välistä. Liite on luettavissa maksutta myös Issuusta.

Lue Tarjottavaa tähteistä -liite Issuusta

Hävikkiviikko-sivut

Hävikkiviikon järjestää Kuluttaja-lehti ja kampanjaa rahoittaa Maa- ja metsätalousministeriö. Löydät paljon hyvää tietoa hävikkiviikosta ja sen tavoitteista osoitteesta havikkiviikko.fi.