|

|

Kasvomaskien valmistaminen ja oikea käyttö on uusi kansalaistaito

Marttaliitto ry, Naisten Valmiusliitto ry ja Tekstiiliopettajaliitto TOL ry näkevät tärkeänä uusien kansalaistaitojen oppimisen ja käytön poikkeusoloissa. Omaan käyttöön valmistettu kasvomaski on osa varautumista, turvallisuutta ja omatoimista selviytymistä. Kansalaistaitojen opettelu poikkeusoloissa on myös osa kansalais- ja yhteisvastuuta. Kotitekoinen maski ei anna teollisesti valmistetun ja testatun hengityksensuojaimen vertaista suojaa, mutta auttaa arkipäivän suojautumisessa.

Järjestömme ovat saaneet viime aikoina runsaasti yhteydenottoja sekä kansalaisilta että yrittäjiltä mahdollisuudesta tehdä kotitalouksille kasvomaskeja. Marttaliitto, Naisten Valmiusliitto ja Tekstiiliopettajaliitto päättivät vastata tähän kansalaistarpeeseen selvittämällä viranomaisten antamat ohjeet ja vaatimukset kotona tehtäville kasvomaskeille. Kasvomaskin voi tehdä itselle ja läheisille.

– Yhteiskunta on elänyt viime viikot koronavirustilanteen vuoksi poikkeustilassa. Haluamme kanavoida ihmisten auttamishalun ja tekemisen kotitalouksille valmistettavan kasvomaskien tekemiseen. Järjestöt ovat tukeneet omilla toimillaan ja ohjeistuksillaan viranomaisia. Maskien oikeanlainen käyttö ja viranomaisten ohjeistusten seuraaminen ovat kansalaistaitoja ja osa yhteisvastuuta, toteaa Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä käynnistettävästä kansanliikkeestä.

Tehdasvalmisteisten suojavaatteiden ja hengityssuojainten on uutisoitu olevan vähissä ja niitä käytetään ensisijaisesti terveydenhuollon ammattilaisten käyttöön. Kasvomaskien valmistaminen omaan käyttöön onnistuu kotoa löytyvistä materiaaleista.

– Tekstiiliopettajaliitolla on laaja ammattitaitoinen jäsenistö, jolla on valmiutta ja tahtoa sekä jakaa että ohjata kasvomaskin ompelua. Käsityön etäopetus ja kasvomaskien ompelu on työtä, joka oppilaiden on mahdollista toteuttaa kotona olevista materiaaleista ja työvälinein. Oman kasvomaskin ompeleminen tuo myös tunteen, että pystyy vaikuttamaan omaan turvallisuuteensa ja toimimaan olemassa olevassa pandemiatilanteessa, iloitsee Tekstiiliopettajaliiton puheenjohtaja ja kasvomaskin ohjeen valmistuksesta vastannut Minna Hankala-Vuorinen.

Suomalaiset naiset ovat aina olleet valmiita toimimaan ja tukemaan yhteiskunnan selviytymistä erilaisissa kriisitilanteissa. Ihmisten auttamishalu on pysynyt vahvana, vaikka uhkakuvat ovat muuttuneet. Kansalaisten on tärkeä osata monenlaisia turvallisuus- ja varautumistaitoja, selvitäkseen omatoimisesti poikkeusoloissa. Näitä kansalaistaitoja ovat mm. ensiapu- ja alkusammutustaidot sekä kotivarasta huolehtiminen.

– Tämä koronaviruspandemia ei todennäköisesti jää viimeiseksi, joten näitä taitoja tarvitaan tulevaisuudessakin. Naisten Valmiusliiton tarkoitus on vahvistaa naisten varautumis- ja turvallisuusosaamista erilaisiin häiriö- ja kriisitilanteisiin. Kasvomaskin ompeleminen on yksi taito. Näissä poikkeusoloissa korostuvat myös informaatio- ja kyberturvallisuustaidot sekä henkinen kriisinkestävyys, toteaa pääsihteeri Kaarina Suhonen, Naisten Valmiusliitosta.

Kotitekoinen kasvomaski ei suojaa koronavirukselta. Maski voi suojata suoralta pisaratartunnalta, mutta sen tarkoitus on ensisijaisesti suojata muita mahdolliselta tartunnalta. Jos maskia haluaa käyttää, tulee hyvästä hygieniasta pitää huolta. Kotitalouksien käyttöön tarkoitetun kasvomaskin käyttö- ja teko-ohjeet löytyvät 8.4 alkaen järjestöjen sivuilta. Viranomaiset ovat ohjeistaneet ensisijaisina toimina välttämään turhaa kodin ulkopuolista liikkumista, huolehtimalla korostetun hyvin käsihygieniasta ja pitämään turvaväliä oman kodin ulkopuolisiin ihmisiin.

Ohjeet löytyvät Marttojen kotisivuilta täältä.

Lisätietoja

  • Marttaliiton pääsihteeri Marianne Heikkilä, puh. 050 375 1195, marianne.heikkila@martat.fi
  • Naisten Valmiusliiton pääsihteeri Kaarina Suhonen, puh. 040 561 1655, kaarina.suhonen@fi
  • Tekstiiliopettajaliitto TOL ry:n puheenjohtaja Minna Hankala-Vuorinen, 050 328 1058, puheenjohtaja@tekstiiliopettajaliitto.fi