Marttailuviikko

Marttailuviikon 17.-23.4. teemana on kotivara. Viikon tavoitteena on lisätä tietoa ja ymmärrystä kotivarasta, sen sisällöstä ja siitä, miksi kotivaraa tarvitaan. Annamme konkreettisia esimerkkejä ja neuvoja, joilla varaudutaan arkipäivän poikkeustiloihin. Teemaviikolle neuvomme erityisesti kotivaraan sisältyvästä vedestä.

Marttailuviikosta on tullut perinne, jonka aikana Martat näkyvät ja kuuluvat eri puolilla Suomea. Viikon aikana yhdistykset, piirit ja vapaaehtoiset martat järjestävät yleisötapahtumia ja marttailtoja. Vuoden 2023 Marttailuviikolla neuvomme kotivarasta ja 72 tunnin varautumissuosituksesta. Häiriötilanteen yllättäessä kotona tulee pärjätä itsenäisesti vähintään kolme vuorokautta niin, että on esimerkiksi riittävä määrä ruokaa, vettä ja lääkkeitä. On tärkeää tuntea myös muut omatoimisen varautumisen perusteet, kuten mistä häiriötilanteissa saa oikeaa tietoa.

Kaksi vaihtoehtoa Marttailuviikon tapahtumiin

Kaikki martat, marttayhdistykset ja piirit on kutsuttu mukaan Marttailuviikkoon. Marttaliitto kannustaa kaikkia yhdistyksiä järjestämään Marttailuviikon aikana ainakin yhden tapahtuman.

 1. Pitäkää Marttailuviikolla marttailta, jonka aiheena on kotivara. Marttailta voi olla Kolmen päivän kotivarasta, Hamsterin ilta tai Takkaruokaa ja varautumista.
 2. Toteuttakaa avoin yleisötapahtuma, jossa neuvotte kotivarasta ja erityisesti siihen kuuluvasta vedestä. Varatkaa paikka ja sopikaa aika ja sisällöt yhdessä. Lue lisää alta.

Aloita tästä

 • Tutustu Marttailuviikon materiaaleihin.
 • Marttapiirit järjestävät Kotivara kuntoon -ketjukoulutuksia. Katso ajankohdat oman piirisi koulutuskalenterista.
 • Sopikaa, onko teidän Marttailuviikon tapahtumanne marttailta vai avoin yleisötapahtuma. Vai innostutteko molemmista.
 • Sopikaa päivä ja paikka sekä vastuuhenkilöt.
 • Lisätkää tapahtuma yhdistyksenne toimintakalenteriin ja lähettäkää kutsut jäsenille.
 • Hakekaa Marttailuviikon teemaan sopivia materiaaleja piiristä. Jos järjestätte avoimen tapahtuman, hakekaa piiristä Martat-lehtiä ja Tule mukaan marttoihin -esitteitä. Martat-lehtiä voi myös tilata osoitteesta jarjestosihteeri@martat.fi.
 • Jos järjestätte avomen tapahtuman, tarjotkaa juttuideaa paikallis- tai aluelehdelle tai radiolle.

Yleisötapahtuman järjestäminen

 • Sopikaa yleisötapahtuman paikka.Tapahtuman voi järjestää esim. kauppakeskuksen tai kaupan aulassa, kirjastossa tai torilla.
 • Lukekaa kotivaraan sisältyvään veteen liittyvä tausta-aineisto.
 • Kootkaa näyttelypiste. Ottaakaa mukaan vesikanisteri ja kannellinen ämpäri. Näyttelypisteellä havainnollistetaan, paljonko vettä yksi ihminen tarvitsee kolmessa päivässä. Samalla voi opastaa, miten hanaveden ja vessanpöntön kanssa toimitaan sähkökatkon aikana.
 • Voit tulostaa seuraavia esitteitä näyttelypisteelle. Esitettä voi tulostaa yhden pöytään tai seinälle kiinnitettäväksi tai sitä voi tulostaa jaettavaksi kiinnostuneille.

Näytään yhdessä marttoina

Marttailuviikon aikana pukeudutaan martta-t-paitoihin tai muihin martta-asuihin, missä sitten liikummekin. Marttailuviikko lisää marttailun tunnettuutta ja sen aikana on hyvä tehdä jäsenhankintaa. Vuonna 2023 valtakunnallista Marttailuviikkoa vietetään jo kuudetta kertaa.

Marttailuviikon ohjeistuksen löydät myös Martat-lehdestä 1/2023.

Marttailuviikon aihetunnisteet ovat #martat #kotivara