|

|

Marttojen ruokavallankumous on täällä!

Julkaisuvapaa heti

Marttaliiton vuosikokouksen kannanotto 22.4.2017

Marttojen ruokavallankumous vaatii eettistä, ekologista, turvallista, terveellistä, kohtuuhintaista ja maistuvaa ruokaa. Marttojen periaatteiden pohjalta on helppo rakentaa kestävä ruokalista, joka suosii terveyttä, ympäristöä ja kukkaroa. Vaadimme näitä valintoja myös kaupalta, julkisilta hankinnoilta sekä työpaikan ruokapalveluilta.

Marttojen ruokavallankumous alkoi 118 vuotta sitten. Yli vuosisadan ajan kotitalouksille on neuvottu taloudellista ja terveellistä ruoanvalmistusta. Neuvonta on auttanut kotitalouksia selviämään yli talousvaikeuksien ja pula-aikojen. Tänään viisaiden valintojen tekeminen on ajankohtaisempaa kuin koskaan.

Globaali ruokajärjestelmä uhkaa sekä maapallomme ympäristöä että ruokaturvaa. Maailmassa ruokaa tuotetaan riittävästi, mutta se ei jakaudu tasaisesti. Tuotamme yli 5 000 kilokaloria henkeä ja päivää kohden globaalisti, mutta hukkaamme siitä puolet ruokahävikkinä tuotannon eri vaiheissa.  Sekä monikansalliset yritykset että valtiot ostavat sijoitustarkoituksessa muun muassa afrikkalaista viljelysmaata, joka on ollut sukupolvien ajan pienviljelijöiden hallinnassa. Nämä niin kutsutut maakaappaukset vievät ihmisiltä heidän perinteiset elinkeinonsa.

Eläinten kohtelu rajat ylittävissä pitkissä kuljetuksissa on usein epäeettistä. Lihan massatuotanto vie markkinat ja polkee hintoja eettisesti ja ekologisesti tuotetulta paikalliselta lihalta.  Vastuulliset tuottajat kamppailevat toimeentulonsa kanssa. Eläinrehuna käytetään soijaa, jonka viljelyn vuoksi tuhotaan sademetsää.

Voimme kuitenkin yhdessä vastata näihin haasteisiin.

Marttojen vinkit ruokavallankumoukseen

  • Suosi lähellä tuotettuja kauden kasviksia.
  • Pidä ainakin pari kasvispäivää viikossa.
  • Korvaa riisi kotimaisella perunalla tai ohralla.
  • Valitse järvikalaa ja suosi kotimaista lihaa.
  • Hyödynnä kaikki ruokatarvikkeet äläkä heitä käyttökelpoista hukkaan.
  • Vaadi kaupaltasi sertifioituja tuotteita ja selkeitä tuotemerkintöjä hyllyihin.

Haastamme kuntapäättäjät mukaan

Vastuu julkisten ruokatarvikkeiden hankinnasta on kuntien luottamus- ja virkamiesjohdolla. Hankintalaki ei rajaa kotimaisen lähiruoan käyttömahdollisuuksia kuntaruokailussa. Kuntapäättäjillä ja ruokapalveluammattilaisilla on valta ja vastuu tehdä päätöksiä siitä, mitä kuntalaiset syövät. Kuntien on ehkäistävä ruokahävikin syntymistä ja järjestettävä ylijääneen ruuan edullinen jälleenmyynti tai ilmaisjakelu ruokaa tarvitseville.

Tervetuloa mukaan Marttojen ruokavallankumoukseen!

Lisätietoja

  • Lea Sairanen, Marttaliiton puheenjohtaja, 050 322 1726, lea.sairanen@martat.fi
  • Marianne Heikkilä, Marttaliiton pääsihteeri, 050 375 1195, marianne.heikkila@martat.fi