|

|

Marttojen Kohtuullisuuden teemavuosi huipentuu Marttailuviikkoon

Marttailuviikko 25.–31.10.2021 kannustaa kestävään elämäntapaan. Annamme viikon aikana verkossa ja tapahtumissamme käytännön tietoa ja kestävän arjen vinkkejä. Marttailuviikko kokoaa martat toimimaan kohtuullisen kulutuksen viestinviejinä. Sanomamme on: Yksi maapallo riittää.

Marttojen teemana on tänä vuonna kohtuullisuus arjessa. Kohtuullisuus tarkoittaa myös sitä, että vähennämme ympäristölle haitallisten tavaroiden ja palvelujen käyttöä. Näin varmistamme, että päästöt ja luonnonvarojen käyttö pysyvät maapallon kantokyvyn rajoissa. Marttailuviikon aikana tuomme esille, millaisia muutoksia ja valintoja arjessa tarvitaan, jotta luonnonvarojen kulutuksessa päästään kestävälle tasolle.

Haasta omat tottumukset ja tapasi

Kestävän kehityksen mukaisia tekoja kannattaa jokaisen tehdä jo oman hyvinvoinnin takia. Ympäristöystävälliset valinnat ovat järkeviä myös terveyden, hyvinvoinnin ja talouden kannalta, esimerkkeinä liharuoan korvaaminen kasvisvoittoisella ruoalla ja autoilun vaihtaminen kävelyyn ja pyöräilyyn.

Yksi maapallo riittää -haasteen tehtäväkortit kannustavat jokaisen tekemään näkyväksi nykyiset kestävän arjen tavat ja kokeilemaan uusia taitoja ja tottumuksia. Tehtäväkorttien ohessa voi tehdä myös kestävän arjen testin. Testitulos tarjoaa lisähaasteita sen mukaan, miten monipuolisesti arjessa näkyy jo kestävä elämä. Löydät haasteen tehtäväkortit sekä kestävän arjen testin täältä.

Voit myös laittaa luurit korville ja kuunnella Marttojen uuden Kestävä arki -podcastin vinkit ja neuvot. Löydät podcastin täältä.

Marttailuviikon tapahtumat

Marttailua verkossa:

 • Tiistaina 26.10. klo 17.30–18.00 Yksi maapallo riittää -webinaari Martta-akatemiassa.
 • Torstaina 28.10. klo 18.00 alkaen Marttailuviikon marttalive Facebookissa Martat vinkkaa -kanavalla.

Esimerkkejä Marttapiirien järjestämistä kaikille avoimista neuvontatapahtumista:  

Etelä-Karjalan Martat

 • Kaikkea kohtuudella Marttailuviikolla! -tapahtuma Lappeenrannan pääkirjastolla maanantaina 25.10. klo 16–18.
 • Etelä-Karjalan Martat vinkkaa Facebook-live: Lamppujen valinta ja kierrätys. Tiistaina 26.10.
  klo 17.00
 • Kaikkea kohtuudella Marttailuviikolla! -tapahtuma Imatran pääkirjastolla keskiviikkona
  27.10. klo 15 alkaen.

Kymenlaakson Martat

 • Yksi maapallo riittää -neuvontatapahtuma. 1.11. klo 16–18 Kouvola pääkirjasto
 • Yksi maapallo riittää -neuvontatapahtuma. 2.11. klo 16–18 Myllykosken kirjasto

Katso oman piirisi tapahtumat martat.fi:stä piirien omilta sivuilta.


Marttaliiton puheenjohtaja Sirpa Pietikäisen terveiset Marttailuviikolle


 Lisätietoja

Marttailuviikon tavoitteena on tuoda martat ja marttatoiminta yhden viikon aikana kerran vuodessa yhteisesti ja näkyvästi esille. Marttailuviikon aikana martat pukeutuvat martta-t-paitoihin tai muihin martta-asuihin, ja pitävät esillä Marttajärjestölle tärkeää yhteistä aihetta tai teemaa. Vuonna 2021 valtakunnallista Marttailuviikkoa vietetään neljättä kertaa.