|

|

Mielipidekirjoitus: Vältä suolaiset sudenkuopat

Julkaistu Rantalakeus-lehdessä 20.10.2020

Suomalaiset käyttävät runsaasti suolaa, ja erityisesti pikkulapsiperheissä suolan saanti on huolestuttavalla tasolla. Suola rasittaa lapsen elimistöä ja altistaa verenpaineen nousulle varhaislapsuudesta saakka.

Tutkimusten mukaan lapset saavat suolaa erityisesti leikkeleistä, muroista ja leivästä. Siirtyminen kasvisvoittoiseen ruokavalioon ei automaattisesti takaa vähäsuolaisempia aterioita. Paras keino hallita suolan saantia on tarkistaa suolan määrä elintarvikepakkausten ravintosisältömerkinnöistä. Merkintöihin perehtymällä voidaan välttää suolaiset sudenkuopat. Myös pakattujen tuotteiden Sydänmerkki auttaa tekemään hyviä valintoja suolan kannalta.

Kun ruokaa tehdään kotona, aterian suolaisuuteen vaikuttavat raaka-aineet ja maustaminen. Ruoanvalmistustaidoilla on merkitystä: kun tietää mitä tekee, ruokaan saa makua, vaikka käyttäisi suolaa säästellen. On suositeltavaa korvata suola muilla mausteilla, sitruunamehulla tai etikalla. Suola lisätään vasta ruoanlaiton loppuvaiheessa. Pasta ja muut lisäkkeet kannattaa keittää ilman suolaa. Makuaisti tottuu vähäsuolaiseen ruokaan nopeasti.

Mitä pienempi ihminen, sen vähemmän suolaa. Liika natrium kuormittaa munuaisia, ja alle yksivuotiaille tarjotun ruoan tuleekin olla suolatonta. 1–2-vuotiaiden ravinto saisi sisältää päivittäin enintään 2 grammaa suolaa ja sitä vanhempien lasten 3–4 grammaa. Aikuisille suositus on enintään 5 grammaa suolaa päivittäin. Se vastaa yhtä teelusikallista.

Suolamyllyt, ripaukset ja silmämääräinen arvio ovat huonoja mittoja suolan kanssa. Kotona kokatessa mittalusikan käyttö on paras tapa varmistaa, ettei ruokaan mene liikaa suolaa. Perheissä, joissa on vauvoja ja taaperoita, käytetään suolattomia tuotteita. Aikuiset lisäävät suolan omiin annoksiinsa lautaselle. Kannattaa myös tutkia pakkausmerkinnät erityisesti niistä tuotteista, joita käytetään usein. Näin ei tule huomaamattaan kantaneeksi kaupasta ylen määrin suolaa ruokapöytään.

Katariina Silanen
koordinaattori 

Maija Soljanlahti
kehittämispäällikkö 

Hanna Viita
hankekoordinaattori 

Marttaliitto ry 

”Kannattaa myös tutkia pakkausmerkinnät erityisesti niistä tuotteista, joita käytetään usein. Näin ei tule huomaamattaan kantaneeksi kaupasta ylen määrin suolaa ruokapöytään.”