|

|

Neuvontajärjestöt kannustavat nuoria arjenhallintaan kädentaitoja vahvistamalla

Johtavien neuvontajärjestöjen yhteistyönä syntyvässä Tehtävä Z Uppdrag -hankkeessa nuoria opetetaan hyödyntämään arjen- ja kädentaitoja ja saamaan iloa oppimastaan. Hankkeen ensimmäinen pilottitapahtuma järjestetään tulevana lauantaina 17.6.2017 Hämeenlinnan torilla klo 10–14. Maaseutupolku tapahtumassa Z:n nuoret pystyttävät sipsi- & mehubaarin, jossa he myyvät muun muassa lähituottajien raaka-aineista itse valmistamiaan perunasipsejä.

Z-tapahtumissa nuoret itse suunnittelevat ja toteuttavat toiminnallisen tehtävän neuvontajärjestön ohjaajan tuella. Nuorten jo olemassa olevaa osaamista hyödynnetään samalla, kun he oppivat uusia arjen- ja kädentaitoja. Tapahtuman myötä myös heidän työelämä- ja verkostotaidot vahvistuvat.

– On ollut ilo huomata, miten innoissaan nuoret ovat olleet tästä pienimuotoisesta yrittäjyydestä. Pilotissa mukana olevat ensimmäiset Z-nuoret ovat sitoutuneet asiaan ja toteuttavat sitä innolla, toteaa nuorten ohjaaja Jaana Lehrbäck Etelä-Hämeen Martoista.

Ennen lauantain tapahtumaa nuoret ovat kokoontuneet suunnittelemaan projektia, tutustuneet tarvittaviin raaka-aineisiin, testanneet tuotteita, miettineet yrittämiseen liittyviä asioita ja tutustuneet eri järjestöihin. Z-tehtävästä nuoret saavat osallistumistodistuksen. Heillä on myös mahdollisuus suorittaa Vapaaehtoistoiminta neuvontajärjestössä -osaamismerkki.

Z-toiminnoilla autetaan syrjäytymisvaarassa olevia nuoria elämänhallintaan arjen- sekä kädentaitojen vahvistamisen kautta. Z-ohjelmia toteutetaan vuosien 2017–2018 aikana yhteensä 17 kertaa eri puolilla Suomea. Ohjelmien kautta tavoitetaan lähes 200 nuorta ja luodaan uudenlaisia toimintamuotoja neuvontajärjestöille. Keskeinen osa hanketta on myös vuonna 2018 toteutettava Z-haastekampanja, jonka kautta tavoitellaan 10 000 vapaaehtoista opettamaan nuorille arjen- ja kädentaitoja.

Lisätiedot

Lauantain toritapahtuma:

  • Jaana Lehrbäck, kotitalouden asiantuntija, Etelä-Hämeen Martat, 044 577 7192 tai etela-hame@martat.fi
  • Satu Nokkonen, asiantuntija, ruoka- ja yrityspalvelut, Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaiset, 040 574 9337 tai satu.nokkonen@maajakotitalousnaiset.fi

Tehtävä Z Uppdrag -hanke:

  • Hanna Viita, hankekoordinaattori, Marttaliitto, 050 339 0494 tai hanna.viita@martat.fi

Tehtävä Z Uppdrag -ohjelma on osa Opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittamaa Tehtävä Z Uppdrag -hanketta. Hanketta toteuttaa yhteistyössä neljä Suomen johtavaa neuvontajärjestöä: Finlands Svenska Marthaförbund r.f., Käsi- ja taideteollisuusliitto Taito ry, ProAgria Etelä-Suomi ry/Etelä-Suomen maa- ja kotitalousnaiset sekä Marttaliitto ry, joka hallinnoi hanketta.