|

|

Pian on aika aloittaa pihatyöt – kysy neuvoa marttojen kotipuutarha -chatissa

Mitä kasveja pihaan kannattaa istuttaa? Entä miten vieraslajit tunnistetaan ja hävitetään? Marttaliiton puutarha-asiantuntijat tarjoavat huhtikuusta elokuuhun asti maksutonta chat-neuvontaa kotipihan kasvivalinnoista, vieraslajien tunnistamisesta ja hävittämisestä, kasvien leviämisen estämisestä sekä kasvijätteen käsittelystä ja kompostoinnista.

Pihatöiden lomassa on hyvä tutustua pihan kasveihin tarkemmin. Kasvien tunnistaminen helpottaa niiden hoitamista ja samalla tulee kartoitettua haitalliset vieraslajit, kuten jättipalsami, jättiputki, komealupiini, japanintatar ja kurtturuusu. Haitalliset vieraslajit on hävitettävä kotipihoista ja torjuntaan kannattaa ryhtyä heti keväällä.

Vieraslajit leviävät helposti kasvijätteen ja myös maa-aineaineksen mukana, joten ennen torjuntaan ryhtymistä on hyvä selvittää lajikohtainen torjuntatapa ja suunnitella syntyvän vieraskasvijätteen käsittely. Missään tapauksessa kasvijätettä tai maa-ainesta ei saa viedä toisen maalle tai joutoalueille.

Keväällä moni suuntaa puutarhakauppaan hankkimaan uusia kasveja. Innostuksen vallassa tulee valitettavasti joskus tehtyä harkitsemattomia valintoja. Harmittomilta vaikuttavat kasvit voivat ajan myötä osoittautua työläiksi hoitaa tai niistä voi olla haittaa ympäristölle.

Chat-neuvonnan aikataulut

Kysy reaaliaikaisesti verkossa puutarha-asiantuntijalta kotipihan kasvivalinnoista, vieraslajien tunnistamisesta ja hävittämisestä, kasvien leviämisen estämisestä sekä kasvijätteen käsittelystä ja kompostoinnista.

Kotipuutarha-chat on avoinna 25.4.–30.6. ja 1.–31.8. maanantaisin klo 12–15.

Mene osoitteeseen www.martat.fi. Etusivun alalaidassa on KYSY MARTALTA -painike. Klikkaa sitä ja kirjoita viesti. Asiantuntija vastaa kysymyksiin. Neuvonta on maksutonta ja se on tarkoitettu kotitalouksille.

Marttojen Kotipuutarha-Chat on osa VieKas LIFE vieraslaji -hankkeen toimintaa.


Lisätietoja

  • Marttaliiton viestintäpäällikkö Joonas Jylhä, p.050 331 2978, joonas.jylha@martat.fi
  • Marttaliiton asiantuntija Tiina Ikonen, p. 050 339 4262, tiina.ikonen@martat.fi
  • Tietoa vieraslajeista: martat.fi/vieraslajit
  • VieKas-hanke ja vieraslajit: sll.fi/viekas-life ja vieraslajit.fi
  • Martat ja VieKas: martat.fi/viekas
  • Viekas Finvasive-LIFE /LIFE 17 NAT/FI/000528 E2

VieKas LIFE (2018–2023) on haitallisten vieraslajien kartoitukseen ja torjuntaan sekä tiedon levittämiseen keskittyvä hanke. Tavoitteena on, että kotipuutarhoissa kasvavat jättipalsamit, jättiputket ja keltamajavankaalit tunnistetaan ja hävitetään ja niiden tilalle istutetaan turvallisia lajeja. Hankkeen aikana tutustutaan myös muihin vieraslajeihin ja keinoihin, joilla niiden leviäminen estetään. Hanketta johtaa Suomen Luonnonsuojeluliitto kumppaneinaan Marttaliitto, Luonto-Liitto, Luonnonvarakeskus (Luke), Luonnontieteellinen keskusmuseo LUOMUS sekä Jyväskylän ja Riihimäen kaupungit. Hankkeen päärahoittaja on EU:n LIFE-ohjelma, jonka tarkoituksena on kehittää yhteistä ympäristöpolitiikkaa ja lainsäädäntöä tukemalla luonnonsuojelu- ja ympäristöhankkeita Euroopassa.