Hiiohoi, Ahvenanmaata näkyvissä!
Ahvenanmaa sijaitsee keskellä Itämerta, Suomen ja Ruotsin välissä. Ahvenanmaa kuuluu Suomeen, mutta maakunnalla on itsehallinto ja oma lippu, rekisterikilvet, verkkomaatunnus sekä postilaitos, joka julkaisee omia postimerkkejä. Itsehallinnon puitteissa Ahvenanmaalla on myös oma lainsäädäntöoikeus monella eri hallintoalalla.
Ahvenanmaa lyhyesti:
Asukkaita: lähes 30 000 asukasta, joista yli 11 000 asuu maakunnan ainoassa kaupungissa, Maarianhaminassa
Kieli: ruotsi
Valuutta: euro € on virallinen valuutta, mutta monet palvelupisteet ottavat vastaan myös Ruotsin kruunuja
Aika: sama kuin Manner-Suomessa (+2 CET)
Kokonaispinta-ala: 6 787 km2 (yhteensä yli 6700 saarta, joista asuttuja 60)
Ahvenanmaan kartta löytyy klikkaamalla tästä KLIK.
Stadshusbackenissa on tsaaritar Maria Aleksandrovnan patsas. Hän oli keisari Aleksanteri II:n ensimmäinen puoliso. Vuonna 1861 perustettu Maarianhamina on saanut nimensä Maria Aleksandrovnan mukaan.
Taustalla ylhäällä näkyy hieman Maarianhaminan kaupungintaloa, missä Maarianhaminan kaupunginhallitus sekä -valtuusto kokoontuvat. Suomalainen arkkitehti Lars Sonckin suunnittelema rakennus valmistui vuonna 1939.
Mariehams stadshus (Maarianhaminan kaupungintalo) Torggatan 17, 22100 Mariehamn
Maarianhaminan itäsatamassa, kävelymatkan etäisyydellä keskustasta, sijaitsee Merikortteli. Merikorttelissa löytyvät laiva- ja veneenrakennusmuseo, moottorimuseo, perinneveneiden kotisatama sekä kaksi laivanveistohallia.
Itäsataman Merikorttelissa sijaitsevasta Salt-käsityöläistalosta löytyy Ahvenanmaan laajin niin Salt-käsityöläisyhteisöön kuuluvien omia designtuotteita kuin muiden ahvenanmaalaisten ja taitteilijoiden taidekäsitöitä ja käyttöesineitä. Valikoimasta löytyy keramiikkaa, koruja, mattoja, huopia, neuleita, huiveja, puu- ja taontatöitä sekä käsinpainettuja kankaita, käsipyyhkeitä, pöytäliinoja ja tyynynpäällisiä. Salt-käsityöläistalon vieressä on kultaseppä Maria Karlströmin korupaja Guldvika.
Maarianhaminan Merikortteli, Österleden 110 , 22100 Mariehamn
Salt-käsityöläistalo, Sjökvarteret, AX 22100 Mariehamn
Salt-käsityöläistalossa myynnissä olevia kirjoja katsellessani, marttana suorastaan riemastuin näkemästäni! Hyllyssä oli Gisela Linden ja Eva Erikssonin (Marthadistrikt r.f) teos Martha-nu, Smartha tankar för ett liv i balans.
“Den här boken är ett försök att säga något om Martha på Åland idag: Var står vi? Vad behöver vi och vad vill vi? Vad inspirerar oss, och vad vill vi dela med oss av? Hur kan vi hitta både ett liv och ett föreningsengagemang som ger mer engergi än det tar?”
Vastauksia kysymyksiin löytyy kirjasta.
Satuimme Ahvenanmaalle Meripäivien aikaan. Tuo vuosittainen tapahtuma järjestetään heinäkuun puolivälissä. Suosittu kansanjuhla järjestetään Merikorttelissa Maarianhaminan Itäsatamassa. Meripäivien jokaisella päivällä on oma teemansa, teemoihin soveltuvine ohjelmineen ja esiintyjineen; keskiviikko Meriturvallisuuspäivä, torstai Käsityöläispäivä, perjantai Kansanmusiikkipäivä, lauantai Meripäivä ja sunnuntai Lasten päivä. Tapahtumassa pääsee tutustumaan mm. veneenveistoon, raudantaontaan sekä muihin merenkulkuun liittyviin käsityöammatteihin.
Lehmusten reunustama puistokatu, Esplanaden, ulottuu Länsisatamasta Itäsatamaan. Puistokadun puolen välin tuntumassa on Pyhän Yrjön kirkko (St Görans kyrka).
Pyhän Yrjön kirkko (St Görans kyrka) on Maarianhaminan kaupunginkirkko. Suomalaisen arkkitehdin Lars Sonckin suunnittelema kirkko on rakennettu vuosina 1926–1927.
Illalla kävelimme Maarianhaminan merenkulkureittiä, minkä varrella ovat mm. kaupungin historian suurimpien laivanvarustajien August Trobergin ja Gustaf Eriksonin kotitalot. Reitin varrella olevissa opastauluissa kerrotaan kaupungin merenkulkuhistoriasta.
Merenkulkureitin varrella on myös merenkulkuun liittyviä patsaita. Merenkulkumuseon (Sjöfartsmuseum) vieressä on Emil Cedercreutzin veistämä Ruorimies-patsas, Mereen hukkuneiden muistomerkki.
Esplanadin länsipäässä sijaitsee suomalaisen kuvanveistäjän Carl Gustaf Mattias “Matti” Hauptin teos Meren kansa, Haupt Folk (1971).
“New Yorkilla on Vapaudenpatsaansa, Firenzellä Daavid-patsaansa ja Pariisilla Eiffel-torninsa. Maarianhaminalla on Pommern. Skotlannissa 1903 rakennetusta nelimastoparkista, jonka ahvenanmaalainen laivanvarustaja Gustaf Erikson osti 20 vuotta myöhemmin, tehtiin museolaiva 1950-luvulla. Silloin laiva oli seilannut maailman merillä jo pitkään, enimmäkseen Australiaan, jossa se lastattiin Eurooppaan myytävällä vehnällä.” (www.visitaland.com)
Maarianhaminan kaupunki omistaa museolaiva Pommernin, jonka kunnostustöistä ja näyttelyistä laivalla huolehtii Ahvenanmaan merenkulkumuseon säätiö.
Vuonna 1828 rakennetussa Eckerön posti- ja tullitalossa on vuosittain Ahvenanmaan käsityöyhdistys Ålands Sjöld & Konsthantverkin kesänäyttely. Tämä kesänä esillä on 73 taidekäsityöläisen yhteisnäyttely. Käsityöläisiä yhdistävä tekijä on, että he kaikki tulevat saarilta. Paikallinen käsityöyhdistys on kutsunut kollegoitaan vieraakseen Hiiumaalta Virosta, Gotlannista Ruotsista ja Bomholmista Tanskasta.
Eckerön posti- ja tullitalo on valmistunut Suomen autonomian aikana vuonna 1828. Rakennus ympäristöineen on tärkeä osa ahvenanmaalaista kulttuuriperintöä ja rakennus on vahvasti sidoksissa vanhaan Postitiehen.
Eckerön posti- ja tullitalo, 22270 Eckerö
Tässä muutamia kuvia taidekäsityöläisten kesänäyttelystä:
Ruben Persson – Klipphylla
Kaiverrus/Puu
Kuva: Tarja Karvonen
Linda Karlsson
Punonta, ompelu/Turvavyöt
Kuva: Tarja Karvonen
Linda Karlsson on opiskellut vaateompelua ja muotisuunnittelua. Kierrätysmateriaaleihin erikoistuneena hän luo omia designvaatteita ja -asusteita esim. vanhoista miestentakeista ja verhoista. Linda käyttää materiaalina myös turvavöitä, joista hän valmistaa laukkuja ja säilytyskoreja.
Sirje Eller
Virkkaus/Pellava
Kuva: Tarja Karvonen
Silvia Nittim
Kirjonta/Villa
Kuva: Tarja Karvonen
Siv ja Simon Linney
Keramiikka
Kuva: Tarja Karvonen
Vuodesta 1985 on keraamikkopari Siv ja Simon Linney luonut omaa designkeramiikkaa. Heidän kotitilallaan Hammarlandissa sijaitsee
savipaja Lugnet, missä he pitävät kesäisin keramiikkapuotia. Siv ja Simon Linneyn voi ostaa myös Maarianhaminassa Merikorttelissa olevasta Salt-käsityöläistalosta.
Anna Atte Larsson – The Bird Box
Kaiverrus/Puu
Kuva: Tarja Karvonen
Kadri Kuusk – No 1
Kudonta/Puuvilla
Kuva: Tarja Karvonen
Eckerön posti- ja tullitalosta lähtiessämme otin kuvan portista avautuvasta maisemasta.
Pyörähdimme matkallamme Emmauksen kaupassa Godbyssä. Emmauksen kauppa on myös Maarianhaminassa. Kaupoista löytyy mm. huonekaluja, vaatteita, kenkiä, tekstiilejä, astioita, kirjoja, lamppuja, leluja, kodin elktroniikkaa, sekä rakennusmateriaaleja kuten ovia ja ikkunoita.
Paikallisten lahjoittamista tavaroista saatu tuotto käytetään erilaisiin avustushankkeisiin, kuten esimerkiksi lasten ja äitien ensi- ja turvakodin tukemiseen Liettuassa. Emmaus työllistää henkilöitä, joiden on vaikea löytää paikkansa avoimilla työmarkkinoilla.
Emmaus Godby, S-markethuset, Godbyvägen 1424 Godby, Finström
Jatketaan Ahvenanmaahan tutustumista seuraavassa blogipäivityksessäni.
Ps. Tervetuloa seuraamaan blogiani myös facebookissa ja instagramissa!
Tämän blogipäivityksen lähteinä olen käyttänyt
Åland Guide -opasta (kesäkuu 2019 – toukokuu 2020),
Visit Åland-sivustoa,
luetteloa Ahvenanmaan julkisista taideteoksista ja muistomerkeistä sekä kukin kohteen mahdollisia omia nettisivuja.