|

Auringonkukkien taimikasvatusta ja villasukkaviirausta

Takatalvi. Ei näillä tanhuvilla uusi sääilmiö. Kerkesimme haravoida pihan ennen lumisateita. Ja lunta muuten satoi, satoi päivä tolkulla. Lunta täällä Kajaanissa oli välillä noin 30 cm. Nyt lumi on melkolailla sulanut, vaan taisi säätiedon mukaan tänään tulla vielä räntäsadetta. Tää on niin tätä – kevät!

Kävimme viikonloppuna Kuopiossa MP-näyttelyssä. Siitä kerroin kuvien kera viime päivityksessä ja pääsen tuohon päivitykseen vielä klikkaamalla TÄSTÄ.

Matkalla Kuopioon ja takaisin kotiin neuloin sukkaa. En yleensä neulo autossa ihan turvallisuussyistä, mutta tällä kertaa en malttanut jättää neuletta kotiin. Minulla on nyt parhaillaan kolmet sukat yhtä aikaa tekeillä (ei mitään ymmärrystä itsellänikään, että miksi…takatalvi?), joista otin puupuikoilla olevan työn. Matka sujui varsin mukavasti takatalvesta huolimatta. Tiet olivat aurattu ja aurinko oli sulattanut loput lumet teiltä lähes kokonaan.

Maanantaina ennen töihin lähtöä kylvin auringonkukan siemenet. Löysin varastosta taimikasvatuslaatikoiden ja -ruukkujen kanssa samalta hyllyltä pussin, missä oli muutamia kesäkurpitsan siemeniä. Laitoin nekin ruukkuun – katsotaan, kasvaako niistä mitään.

Tässä muutamia ottamiani auringonkukkakuvia viime kesältä:

.
.

Keväisin kasvatan auringonkukan taimia. Olen onnistunut auringonkukkien kasvatuksessa ja auringonkukista on tullut pitkiä, vahva vartisia ja kukista muhkeita, joskus jopa sellaisia Pekka Heikkisen puu-uunileivän kokoisia limppuja.

Tässä kuva kesäkuun alusta vuuodelta 2017, jolloin taimien pihalle istuttaminen venyi takatalven vuoksi (on näitä takatalvia ollut siis ennenkin) ja auringonkukantaimista tuli honteloita hottentotteja, mutta tuettuina kasvoivat, vahvistuivat ja kukkivat komeasti kesän aikana.

.

Auringonkukkien kasvattaminen on helppoa. Auringonkukat eivät vaadi esikasvatusta, mutta se aikaistaa kukintaa. Auringonkukat kylvetään esikasvatusta varten huhtikuussa ja suoraan maahan, kun maa on lämmennyt (toukokuussa). Siemenet laitetaan noin 5 cm syvyyteen ja taimivälin tulee olla vähintään 20 cm. Nimensä mukaan auringonkukka viihtyy aurinkoisessa paikassa. Kasvualustaksi sopii tavallinen, ravinteikas maa. Kukat kastellaan tasaisesti ja lannoitetaan lannoitteen ohjeen mukaan. Korkeat auringonkukat kannattaa tukea tukikepeillä. Ruukkukasvatukseen soveltuvat matalat auringonkukkalajikkeet.

Aurinkoista toukokuuta!