|

DIY Munankuorimaljakko

Munankuorimaljakko

Vuoden 2017 pääsiäisen hittiaskartelu oli munankuorimaljakko. Tässä ohje pääsiäisen kunniaksi päivitettynä versiona.

Maljakon tekemiseen tarvitset

ilmapallon,
astia ilmapallon paikallaan pitämiseksi,
sokerivettä sumutepullossa,
kertakäyttöhanskat ja
paperia, esim. serviettejä, silkki-, vessa- tai talouspaperia.

Suosittelen työskentelemään tiskialtaassa tai tiskipöydällä, sillä sumutepullosta sokerivettä sumuttuu laajalle 🙂

Ensimmäisen maljakkoni tekemisessä käytin sokerivettä suhteessa 50% vettä ja 50% sokeria. Sekoitin sokerin kuumaan veteen, minkä jälkeen jäähdytin sokeriveden. Havaitsin, että sokeriveden ei tarvitse olla näin tömäkkää ja toisen maljakon tekemiseen käyntin ensimmäisen maljakon sokerivesiin jämään suoraan vesihanasta loroteltua vettä. Sokerivesi toimii laimeampanakin loistavasti. Munankuorimaljakon tekijöissä on eri koulukuntien edustajia; osa käyttää tömäkkää sokerivettä, toiset laimeaa, jotkut tapettiliisteriä ja jotkut pelkkää vettä.

Alkuun pääset laittamalla kolmen wcpaperipalan suikaleita pallon yli ja sumuttamalla sokerivettä palojen päälle. Jatka kietomalla kolmen palan suikaleita vaakasuunnassa edellisten päälle, sumuta ja taputtele kevyesti. Jatka pallon päällystämistä laittamalla pala kerrallaan edellisten päälle.

Kun kerroksia on pallon peittävä määrä, tasoita pintaa silittämällä. Kumihanskojen ansiosta käsi liukuu pintaa pitkin hyvin ja tulee (niin) tasaista jälkeä (kuin ylipäätään on mahdollista). Värillistä ilmapalloa käyttämällä näet, kuinka paljon pallon päällä on paperia ja mihin sitä tulee lisätä. Paperikerroksia on tarpeeksi paksusti, kun ilmapallon väri kuulla paperien läpi.

Kun paperit ovat kuivahtaneet ilmapallon päälle, tee saksilla pieni reikä ilmapallon solmun viereen. Näin saat pallosta särkemättä maljakkoa. Kuivamisvaihe vie aikaa, mutta huom. maljakkoa ei kuivateta täysin kuivaksi. Näin maljakonreunan leikkaaminen onnistuu, sillä täysin kuiva (varsinkin) tömäkällä sokerivedellä tehty maljakko on kova kuin pyöräilykypärä.

Voit somistaa maljakon maalaamalla sen kokonaan tai vaikka vain sisäpuolelta, voit maalata kuvioita tai kuvioida serviettitekniikalla. Maljakon voi myös koristella nauhalla, narulla ja höyhenillä.