|

Ihanaa nähdä sinua!

Kohtaamiset ovat elämän suola: Työkaverin kannustavat sanat, ohikulkijan ystävällinen hymy. Se tunne, kun olet juuri kertonut jotakin sinulle tärkeää, ja näet ystäväsi katseesta, että hän ymmärsi täysin, mitä tarkoitat, koet ja tunnet. Polveilevat jutut työpaikan kahvihuoneessa, nauraminen yhdessä, itkeminen yhdessä. Ystävän halaus ja iloinen ilme pitkästä aikaa tavattaessa: ”Ihanaa nähdä sinua!”

Kuinka ohimennen olenkaan aiemmin lipunut kohtaamisesta toiseen, ja miten itsestäänselvänä olen näitä kohtaamisia pitänyt! Nyt, kun maailma on tiivistynyt neljän seinän sisään, kohtaamisetkin ovat muuttaneet muotoaan. On WhatsApp-puheluita, Skypeä, Teamsiä ja niitä ihan tavallisia puhelujakin. Olen etuoikeutettu, kun saan tavata ihmisiä erilaisilla sähköisillä alustoilla työelämässä ja vapaa-aikana. Eihän se sama asia ole kuin kasvokkain tapaamiset, mutta tämäkin toimii. Kohtaamisia tapahtuu niin monella tavalla ja monenlaisissa tilanteissa. Etätapaamiset ovat uusi normaali.

Vapaaehtoistoimintaakin järjestetään nyt etäyhteyksin. Koordinoin Vilppu-hanketta, jossa vapaaehtoiset ohjaavat ikääntyvien ja lapsiperheiden ryhmiä. Etsimme toimivia tapoja voimaa-antavien ryhmätapaamisten järjestämiseen myös korona-aikana. Kuinka siirtää etäryhmiin yhdessä tekemisen ilo, onnistumisen kokemukset, hyväksyvät katseet ja ihana ryhmähenki? Miten sekoittaa pakkaan hyvän huomaaminen, vapauttava nauru ja piristävät juttutuokiot? Ja kuinka toteuttaa tämä kaikki niin, että jokainen pääsee mukaan kotikoneelta, ilman kovan luokan IT-osaamista ja kalliita ohjelmistoja?

Tämä aika haastaa meitä etsimään uusia kohtaamisen, kuuntelun ja ymmärtämisen tapoja. Kaiken keskiössä on kuitenkin se sama vanha kaipaus, ”ihmisen ikävä toisen luo”. Vapaaehtoistoiminnassa olemme onnistuneet silloin, kun osallistujat saavat iloa ja voimaa yhteydestä toisten kanssa. Sama koskee niin työelämää kuin vapaa-aikaakin. Piristävät kohtaamiset, yhteisymmärryksen tunteet, välittäminen ja kannustus auttavat meitä selviämään yhdessä korona-ajasta sekä löytämään vaikeiden aikojen keskellä myös uusia oivalluksia, ideoita ja ilon aiheita. Haastankin nyt kaikki antamaan jokaisena päivänä hyvää palautetta ainakin yhdelle ihmiselle- etänä, tai kotona- itselleen tai muille. Sitä me kaikki tarvitsemme!

Maria Uitto

Kirjoittaja toimii Marttaliitossa hankekoordinaattorina Vilppu-hankkeessa, jossa luodaan uutta vapaaehtoistoimintaa ikäihmisten ja lapsiperheiden arjen tueksi.