| |

Ihminen ja luonto ovat riippuvaisia toisistaan

Keltaiset vaahteranlehdet loistivat kilpaa auringon kanssa kuulaana lokakuisena tiistaiaamuna Vuosaaren Uutelassa, Skatan tilalla. Pian tilalle saapui yhteensä viitisenkymmentä opiskelijaa ja lehtoria mm. Suomesta, Norjasta, Itävallasta ja Saksasta. Marttaliiton ja Monihelin yhteinen Luontokoti-hanke oli saanut kunnian suunnitella ja toteuttaa työpajan Diakonia-ammattikorkeakoulun kansainväliselle Planetary Health -kurssille.

Kurssilaiset viettivät intensiiviviikkoa Helsingissä ja osallistuivat yhtenä päivänä Luontokodin järjestämään työpajaan, jossa tutustuttiin luontolähtöisiin menetelmiin käytännössä luontopolkurastien muodossa sekä tehtiin kurssiin sisältyviä tehtäviä. Käytössämme oli myös Helsingin kaupungin upea kota, jossa oli ihana lämmitellä ja grillailla pientä välipalaa. 

Ihmisen ja ympäristön hyvinvointi ovat riippuvaisia toisistaan. Tätä siltaa ihmisen terveyden ja ympäristön terveyden välillä kutsutaan planetaariseksi terveydeksi. Työpajassamme opiskelijat kiersivät Uutelan metsässä luontopolkua, jossa oli rastimuotoiset tehtävät fyysiseen terveyteen, mielenterveyteen, ympäristön terveyteen sekä tasa-arvoon ja esteisiin liittyen. Opiskelijoiden ymmärrystä aiheesta edesauttoi yhdessä konkreettisesti tekeminen aidossa luontoympäristössä. Kansainvälinen ryhmä koostui niin sosiaali-, kuin terveysalan opiskelijoista. Jokainen sai varmasti uusia näkökulmia ja työkaluja omaan osaamiseensa ja tulevaan ammattiinsa, sillä luontolähtöisiä menetelmiä voi käyttää hyvin monipuolisesti monella eri alalla. Uutelan päivän tärkeä tehtävä oli myös ryhmäyttää opiskelijoita, ja tähän luonto oppimis- ja toimintaympäristönä sopii erityisen hyvin. 

Planetaarinen terveys käsitteenä on moniulotteinen ja laaja. Siihen liitetään yleisesti ihmisen terveys, luonnon ja ympäristön hyvinvointi sekä ruoka. Planetaarista terveyttä voi kukin lähestyä arjen tasolla esimerkiksi pohtimalla, kuinka paljon olen kosketuksissa viherympäristöön, mitä viherympäristöt minulle merkkaavat? Mitä jos lähiluontokohteet vähenisivät, vaikuttaisiko se omaan hyvinvointiini? Tärkeintä meidän tavallisten ihmisten on ymmärtää, että terveytemme on riippuvaista luonnon hyvinvoinnista. Pitäkäämme siis tämä mielessä jokapäiväisiä valintoja tehdessämme. 

Kirjoittaja on Luontokoti-hankkeen asiantuntija.