| |

Keväinen luonto kutsuu meitä ulos

Ilmojen lämmetessä elämä siirtyy huomaamattamme enemmän ulos. Lähimetsästä tulee ikään kuin ylimääräinen huone, lisätila, missä viettää aikaa ja harrastaa. Mitäpä jos sisäleikit ja -puuhat siirtäisikin ulos?

Lähtökohta on, että lähes kaikkea, mitä voi tehdä sisällä, voi tehdä myös ulkona. Voit lukea lempikirjaasi riippumatossa tai kutoa villasukkaa kannonnokassa. Metsä on myös mitä parhain kuntosali, se on aina auki ja ilmainen. Miltä kuulostaisi rauhallinen jooga linnunlaulua kuunnellen, lenkkeily metsäpoluilla menomusiikit korvilla tai punnerrustreenit vasten puunrunkoa? Metsä on siitä armollinen ympäristö, että se tarjoaa jokaiselle juuri sitä, mitä kukin kaipaa; hikiliikuntaa ja aktiivista menoa, tai rauhoittumista ja sykkeen laskua. Mitä tahansa metsässä teetkin, saat samalla luonnon hyvinvointivaikutukset itsellesi. 

Keväällä luonto heräilee pitkän talven jälkeen, purot solisevat, muuttolinnut palaavat ja lähiluonto on täynnä tutkittavaa ja ihmeteltävää. Lapsilla leikit ja tutkimukset luonnossa lähtevät usein käyntiin kuin itsestään, eikä ylimääräisiä virikkeitä tarvita. Riittää kun pakkaat mukaan eväät ja sopivat varusteet. Joskus kuitenkin on kiva varautua muutamalla leikki-idealla, jotta koko perhe saadaan mukaan ulkoilemaan. Tärkeintä on huomioida lapsen omat kiinnostuksen kohteet, jotta ulkoilu tuntuu jokaisesta mielekkäältä. Tässä muutama leikki-idea: 

Vesileikit 

Solisevat kevätpurot ja kuralätäköt kutsuvat vesileikkeihin! Tehkää kepeistä ja langasta onget, tutkikaa luupeilla ja vesipurkeilla mitä eliöitä löydätte, pomppikaa lätäköissä, tehkää puroja, uittakaa kaarnaveneitä… vesi on loppumaton luovuuden lähde!  

Luontobingo  

Luontobingon avulla lapsetkin jaksavat kävellä yllättävän pitkään, kun on jotain mitä pitää etsiä ja bongailla. Etsikää yhdessä ruudukossa olevia asioita luonnosta, kun löydätte jotakin, merkitkää se ruudukkoon. Saatuanne viiden suoran vaaka-, pysty- tai vinosuunnassa, huutakaa BINGO! Lisähaastetta saatte, kun yritätte löytää kaikki ruudukon asiat. Voitte tehdä oman bingon tutuista asioista tai tulostaa valmiin netistä. 

Muistipeli metsässä  

Metsäversion muistipelistä saa hyödyntämällä vessapaperirullia. Leikkaa haluamasi määrä rullia pitkittäin puoliksi, pino rullanpuolikkaita kulkee kätevästi mukana repussa. Etsikää yhdessä metsäalueelta pienehköjä “luontoesineitä”, jotka mahtuvat hyvin rullanpuolikkaiden alle. Jokaista esinettä tulee olla kaksi kappaletta esimerkiksi käpyjä tai kiviä. Esineet piilotetaan rullanpuolikkaiden alle niin, että pelaajat eivät näe niitä. Pelaajat nostavat vuorotellen aina kaksi rullanpuolikasta ja mikäli näkyviin tulee kaksi samaa esinettä, pelaaja saa jatkaa. Esineparin löytyessä kyseiset esineet ja niitä peittäneet rullanpuolikkaat otetaan sivuun. Lopuksi lasketaan, kuka löysi enemmän pareja. 

Kurkkaa muita ideoita keväiselle metsäretkelle Marttalive-tallenteesta Instagramista. 😉 

Ulkoilun iloa ja ihania keväisiä luontoleikkejä toivottaen, 

Anna 

Kirjoittaja on Luontokoti-hankkeen asiantuntija