| |

Ilmastotalkoot joka päivä

Ilmastoa ja ympäristöä säästävät teot eivät ole vaikeita tai kalliita. Ne ovat arkisia valintoja ja pieniä juttuja, joista tulee hyvälle mielelle ja joista on meille hyötyä: Ostetaan kaupasta ruokaa vain sen verran kuin syödään. Torjutaan hävikkiä ja hyödynnetään myyntiaikansa lopuilla olevia tuotteita, joita myydään alennuksella. Lisätään kasvisruokaa jokaiseen päivään ja vähennetään lihan osuutta. Syödään sesongin mukaan ja kerätään marjat ja sienet talteen. 

Asumisen hiilijalanjäljen pienentäminen on mutkikkaampi juttu, koska harva voi vaikuttaa kerrostalon lämmitysmuotoon tai laittaa aurinkopaneelin katolleen. Mutta asumisessakin arkiset jutut toimivat: ei lotrata suihkussa ylettömästi, alennetaan kodin lämpötilaa parilla asteella ja tutkitaan ikkunatiivisteiden tilanne. Pienetkin teot tuovat hiilineutraalin asumisen tavoitetta lähemmäksi. 

Suomi on laaja ja harvaan asuttu maa. Kulkeminen on monin paikoin hankalaa ilman henkilöautoa. Polttomoottorit tuottavat paljon kasvihuonekaasuja ja ajamiseen tärvääntyy aikaa. Jos työpaikalle ja harrastuksiin pääsisi kävellen, pyörällä tai julkisilla liikennevälineillä, säästyisi aikaa ja energiaa. Jos asuu lähellä työja palveluja, jää aikaa muuhunkin kuin matkustamiseen. Elämänlaatua voi parantaa myös tekemällä etätöitä. Vapaa-aikaa ajatellen toivotamme tervetulleeksi trendin, jossa kaukomatkailun ja lomalentojen sijaan suositaan kotimaan kohteita ja junamatkailua. 

Tänään teemme tekoja huomista varten, sillä tulevaisuuden arki rakentuu nyt. Me Martat tiedostamme maapallon rajat ja kohtuullisen kulutuksen välttämättömyyden. Teemme käytännön ilmastotekoja ja opastamme muitakin niitä tekemään. Tarjoamme kestäviä ratkaisuja arjen valintoihin. Meillä on paljon osaamista, kun puhutaan varautumisesta sään ääri-ilmiöihin tai yhteiskunnan häiriötilanteisiin. Jaamme tietoa kotivarasta ja koulutamme varautumiseen liittyvissä asioissa. Meidän toimintamme on käytännöllistä. Rakastamme ratkaisuja. Olemme muutoksen tekijöitä.

Pirkko Haikkala

Marttaliiton pääsihteeri