|

Itsenäissyyspäivän juustotarjotin ja Tuntematon sotilas

Vietimme itsenäisyyspäivää melkolailla sohvaperunoina katsoen Edvin Laineen ohjaaman klassikkoelokuvan Tuntemattoman sotilas. Iltapäivällä katsoimme cMoresta vuonna 2017 ensi-iltansa saaneen Aku Louhimiehen ohjaaman Tuntemattoman sotilaan, jota en ollut aiemmin vielä nähnytkään.

Yle julkaisee TV1:ssä ja Yle Areenassa Louhimiehen ohjaaman Tuntematon sotilas -elokuvan viisiosaisena sarjana. Sarja alkaa sunnuntaina 30.12.2018 TV1:n Kotikatsomossa. Sarja sisältää 1,5 tuntia materiaalia, jota ei ole elokuvassa.

Viisiosaisen tv-sarjan jaksot (Yle.fi)

1) Komea on alku, su 30.12. klo 21.05 TV1
2) Petroskoi, Petroskoi, su 6.1. klo 21.05 TV1
3) Hänen upseeriensa malja, su 13.1. klo 21.05 TV1
4) Suruton poika, su 20.1, klo 21.05 TV1
5) Hyväntahtoinen aurinko, su 27.1. klo 21.05 TV1

Itsenäisyyspäivän vieton perinteisiimme kuuluu myös linnanjuhlien katsominen juustotarjottimen äärellä – niin tänäkin vuonna. Tai oikeammin juustopöydän.

Juustotarjoilun kokoat näin:

Varaa juustotarjottimelle 3-6 maultaan erityyppistä juustoa; esim. tuorejuusto, mustaleima tai jokin muu voimakas juusto, homejuusto (valko-, sini- tai punahomejuusto),

Tarjoa juustojen kanssa hapankorppua, erilaisia suolakeksejä, patonkia, piparkakkuja tai ruissipsejä. Kaupoista saa myös valmiita juustojen kanssa tarjottavaksi tarkoitettuja keksilajitelmia.

Juustot voidaan tarjoilla sellaisenaankin, mutta lisukkeilla herkullisista juustoista ja lisukkeista saadaan mahtavia makupareja ja -elämyksiä. Lisukkeiksi juustojen kanssa tarjottavaksi sopivat: erilaisia hilloja (esim. viikuna- tai omenahilloa), hedelmiä (esim. tuoreita viikunoita, omenoita, viinirypäleitä, päärynöitä ja persimoneja), hunajaa, vaahterasiirappia, pähköinöitä ja manteleita.

Ota juustot huoneen lämpöön tunti ennen tarjolle laittamista. Asettele juustot ja lisukkeet tarjoilualustalle, hillot ja hunaja/vaahterasiirappi tarjoilukulhoon.

Juustojen kanssa tarjottavat juomat ovat makuasia: juomaksi sopii kivennäisvesi, viini (valkoviini on hyvä yleisviini ja punaviineistä kevyet), olut tai siideri, glögi ja/tai pommac.

Juustotarjottimen voit koota myös ostamalla valmiin juusto- ja keksilajiltelma pakkaukset sekä lisukkeeksi muutamia hedelmiä. Näin saat helposti kivaa tarjottavaa vaikkapa vieraille tai itselle viikonlopun herkuksi.

Kajaanilaisen Aavacaren ruusu-kynttilä sinivalkoisin värein.