|

Jouluinen piparipäivitys

Joulukuun alkupuolella viisikymmentä martta eri puolilta Suomea kävi marttamatkalla MEP Sirpa Pietikäisen vieraana Strasbourgissa. Menomatkalla Frankfurtista Strasbourgiin Sirpa Pietikäinen kertoi mm. Strasbourgin historiasta ja vierailukohteista sekä antoi hyviä shoppailuvinkkejä. Yksi näistä vinkeistä oli kuviokaulin, jollaisen hänkin oli ostanut joulutorilta.

Kaupungilla kierrellessämme löysimme pikku puodin, missä myytiin erilaisia keittiötavaroita pöytäliinoista kattiloihin. Tuossa liikkeessä oli myynnissä muutamalla eri kuviolla olevia kuviokaulimia, jotka maksoivat n. 15 euroa pieni ja n. 35 euroa normaali kokoinen kaulin. Sirpa Pietikäisen vinkistä tiesimme, että kuviokaulimia myydään myös joulutoreilla. Löysimme joulutorilta myyjän, joka möi vain kuviokaulimia! Kojussa oli runsas valikoima kaulimia erilaisilla kuviovaihtoehdoilla. Hinta joulutorilla normaali kokoiselle kaulimelle oli 25 euroa. Kuviokaulimet ovat suosittuja Keski-Euroopassa läpi koko vuoden.


Vinkkejä kuviokaulimen käyttöön

Taikina kaulitaan ensin liki taikinan haluttua paksuutta tavallisella kaulimella. Sitten kaulitaan kuviokaulimella niin voimakkaasti painaen, että kuvio painautuu hyvin taikinaan – näin kuvio näkyy myös taikinan kohotessa.

Kuviokaulin tulee puhdistaa käytön jälkeen hyvin. Kaulin puhdistetaan lämpimässä vedessä harjalla harjaten jokainen kuvion kolo on puhtaaksi. Puhdistamisen jälkeen kaulimen annetaan kuivahtaa, minkä jälkeen se öljytään kevyesti ruokaöljyllä. Ruokaöljyllä käsittely estää puisen kaulimen halkeilemisen kuivuessa.

Pain d’Epices Mireille Oster

Kävimme MEP Sirpa Pietikäisen vinkistä Pain d’Epices Mireille Oster (14 rue des Dentelles, 67000 Strasbourg) piparkakkuja myyvässä liikkeessä. Sirpalle iso kiitos vinkistä, sillä kauppa oli suorastaan piparkakkujen pyhättö! Liikkeeseen mentyämme meille tarjoiltiin eri tavoin maustettuja piparikuutioita.

Ostin pussin piparikuutioita makumuistoksi ja tuliaisiksi Strasbourgista (9 euroa). Lisäksi ostin piparkakkumaustepussin (5 euroa), jolla maustoin toisen piparitaikinan. Pussissa ei kerrota, mitä mausteita se sisältää. Tunnistan mausteseoksesta aniksen ja kanelin, mutta mitä muita mausteita pussi sisältää, jää Mireille Osterin ja hänen työntekijöidensä salaisuudeksi, julkaisemattomiksi ainesosiksi. Liikkeen nettisivuilla sanotaan, että salainen ainesosa heidän pipareissaan on rakkaus. Sitä siis, rakkautta, lisäsin runsaasti piparitaikinaan jouluaattona pipareita leipoessani.

Voit tutustua Pain d’Epices Mireille Oster -liikkeeseen tästä.

Piparit tein tällä kertaa DanSukkerin reseptillä. DanSukkerin helpon piparireseptin löydät tästä sekä tämän blogipäivityksen lopusta.

Tein kaksi eri taikinaa, joista toisen tein reseptin mukaan ja toisen maustoin Strasbougista ostamallani piparkakkumausteella.

Tein sydänpipareiden lisäksi perinteisiä pipariporsaita pienellä possumuotilla. Ja tulipa tällaisetkin pusuttevat piparipossut – taisin siis onnistua piparitaikinan maustamisessa!

Hyvää loppuvuotta!


Helppo pipariresepti (DanSukkerin resepti)

Ainekset
1 dl Dansukker Tummaa siirappia
1 dl Dansukker Taloussokeria
2 tl kanelia
1 tl inkivääriä
1 tl neilikkaa
125 g voita tai margariinia
1 muna
4,5–5 dl vehnäjauhoja
1 tl soodaa

Kiehauta siirappi, sokeri ja mausteet. Lisää rasva ja hämmennä, kunnes se on sulanut. Anna jäähtyä haaleaksi. Sekoita odotellessa sooda vehnäjauhoihin huolellisesti. Lisää siirappiliemeen muna ja sitten jauhoseos. Sekoita hyvin. Peitä taikina kelmulla ja anna kovettua jääkaapissa mielellään yön yli.

Kauli taikina jauhotetulla leivinpöydällä 3–4 mm levyksi. Ota taikinasta muotilla pipareita ja nosta ne leivinpaperoidulle tai jauhoripotellulle pellille. Paista 200-asteisessa uunissa 7–12 minuuttia piparien paksuudesta ja koosta riippuen. Anna jäähtyä ja koristele luomuksesi Dansukker tomusokereilla.

Taikinan määrä on 700 g. Halutessasi suuremman määrän pipareita tee taikina kaksinkertaisena.