|

Kainuun Marttojen kevätkokous ja arkiruoka on järkiruokaa -ketjukoulutus

Lauantaina oli Kainuun Marttojen kevätkokous. Kokouksessa käsiteltiin viime vuoden toimintakertomus ja tilit. Toiminnanjohtaja Kaino kertoi tilintarkastajan esittäneen yhden tarkentavan kysymyksen – Mitä tarkoittaa röpörieska? Röpörieskaan käytetään kuulema ohraryynejä ja rieska tehdään kuin pannukakku, röpörieska on uunipellin kokoinen.

Kokouksen jälkeen jatkettiin ketjukoulutuksella. Ketjukoulutuksen tarkoituksena on, että koulutuksen käyneet kouluttavat toisia omissa yhdistyksissään. Tämän vuoden teema on arkiruoka on järkiruokaa. Tavoitteena on edistää kestävää ruokataloutta ja pyrkiä hillitsemään ilmastonmuutosta arkisilla teoilla kotikeittiöissä. Ympäristöä kuormittavat eniten asuminen, liikenne ja ruoantuotanto.

Järkiruoka on terveellistä, turvallista, edullista, ympäristöystävällistä, läheltä, vastuullista ja maistuvaa. Saimme maistaa useita Marttojen ohjekirjasessa olevia arkiruokia:

juurisellerikeittoa ja tilliöljyä,
porkkana-puolukkasoodaleipäsiä,
punajuurimannaa polentan tapaan, ruusu-kaalispelttiä ja tuoresalaattia,
hasselbackan perunoita lehtipersiljakastikkeella,
omenaisia possunkyljyksiä ja
jälkiruuaksi piimävanukasta lakritsi-kuningatarhillokkeella.

Tältäkään ketjukoulutuskurssilta ei lähdetty tyhjin vatsoin! Näitä arkiruokien reseptejä laitan jatkossa postauksiini.

Kokouksen jälkeen keskustelimme Kainuun Marttojen hallituksen puheenjohtaja Riitan johdolla ajankohtaisista asioista ja tulevista tapahtumista. Kuulimme mm. miten yhdistykset ovat toteuttamassa patalappu -tempauksia paikkakunnillaan. Kuluntalahden ja Puolangan Martat esimerkiksi tempaisevat patalappuineen kylätapahtumien yhteydessä. Marttalassa oli esillä kässämarttojen tekemiä patalappuja.

Koti-Kajaani -lehden viikon tärppi: Variskankaan Marttojen patalappunäyttely Lehtikankaan kirjastossa 🙂