|

Kevät alkaa siemenistä

Variskankaan Martat järjestivät yhteistyössä Kajaanin Prisman kanssa siemenpäivän. Päivän aikana kerrottiin vinkkejä taimien esikasvatukseen.

Variskankaan Marttojen puheenjohtaja, puutarhamartta Tuula, oli istuttanut perunoita kasvamaan multapussiin siemenpäivää varten. Perunoita voi kasvattaa myös esimerkiksi laatikoissa, maitopurkeissa ja sankoissa. Sankossa perunoita kasvatettaessa tulee sankon alareunaan tehdä reikiä, että ylimääräinen sade- ja kasteluvesi pääsee valumaan pois sankosta. Perunoiden kasvattaminen onnistuu mainiosti myös parvekkeella ja terassilla. Perunoita esikasvattamalla voi myös vauhdittaa ensimmäisten uusien perunoiden saantia lautaselle.

Nämä kasvihuonetomaatit ovat kylvetty Rainbow -kissanhiekkaan. Paakkuuntumattoman kissanhiekan etuja esikasvatuksessa ovat että kylvös pysyy kastelun jälkeen tasaisen kosteana ja taimien juuret säilyvät koulittaessa niitä ruukkuihin tai kasvimaalle. Lisäksi kissanhiekkaa esikasvatuksessa käytettäessä ei taimista tule kypäräpäisiä, koska siemenien kuoret irtoavat itujen kasvaessa hiekan läpi.

Tuula oli laittanut heviosastolta ostamansa bataatin kasvamaan multaan. Tämä bataatti on ollut mullassa reilu kolme viikkoa. Kasvaakseen se tarvitsee kosteutta, lämpöä, valoa ja pitkän kasvatusajan.

Bataatti laitetaan kyljelleen puoliksi multaan ja kastellaan säännöllisesti. Välillä myös bataattimukulan pintaa kostutetaan sumuttamalla siihen vettä. Noin kuukauden kuluttua bataatin päälle ilmestyy ituja. Versot katkaistaan niiden kasvettua 15 -25 cm:n pituisiksi ja laitetaan vesiastiaan juurtumaan. Juurtuneet versot istutetaan multaan. Jos halutaan kasvattaa mukuloita, käytetään vähäravinteista multaa.

Bataatista voi kasvattaa myös köynöstävän viherkasvin. Tällöin bataatti istutetaan ruukkuun pystyasentoon niin, että puolet mukulasta jää näkyviin. Kasvualustan tulee olla ravinteikas ja multava. Bataatti sopii kasvatettavaksi ruukussa, ryhmäistutuksissa ja amppelissa. Se kukkii lilan, suppilomaisin kukin. Köynöstävänä kasvina bataatti tarvitsee tuen.

Kasvien valon tarve on keskimäärin 1000 luksia kaksitoista tuntia päivässä. Valonmäärä on riittämätön kasveille lokakuun alusta helmikuun puoleen väliin saakka. Lisävalon käyttö mukautetaan luonnonvalon määrään. Kasvit myös talvehtivat, jolloin niiden annetaan levätä rauhassa ja lisävalaistusta ei tarvita.

Kasvien esikasvatukseen on saatavilla erilaisia taimiruukkuja ja pienoiskasvihuoneita. Taimiruukkuina voi myös käyttää esim. jugurttipurkkeja tai maitotölkkejä. Tällöin tulee muistaa tehdä reikiä purkkien ja tölkkien pohjalle, että ylimääräinen kasteluvesi pääsee valumaan pois.

Näissä vedellä turvotettavissa turvetableteissa kasvien esikasvatus on helppoa ja siistiä. Turvetabletit turvotetaan vedessä, nostetaan riveihin rasiaan ja painetaan siemenet turvonneisiin turvelieriöihin. Taimet on kätevä istuttaa turvelieriöineen ruukkuihin tai kasvimaalle.

Kyllä näiden hyllyjen äärellä tahtoo mopedi karata käsistä! Rohkeasti vaan kuitenkin siemenpussihyllyjen äärelle, sillä pitkän taimikasvatusajan vaativien kasvien, kuten esimerkiksi chilin, purjon ja sellerin, siemenet kylvetään maaliskuussa.

Hyvää Naistenpäivää!