|

Kohtuullisuus on kaikkien oikeus

Marttojen kuluneen vuoden teemana on ollut kestävä arki. Ensi vuoden teema on kohtuullisuus. Mitä se sinulle tuo mieleen?

Kun puhumme kohtuullisuudesta, ajattelemme usein tavallisia, hyväosaisia suomalaisia ja jostain luopumista. Siksi kohtuullisuus tuo useimmille mieleen säästämisen. Ja siihenhän löytyy Marttojen nettisivuilta tuhti paketti tietoa, testejä ja käytännön vinkkejä. Onkin hyvä opetella suunnittelemaan omaa taloutta ja luopumaan esimerkiksi ylimääräisestä tavarasta ja kuluttamisesta. Näin säästämme paitsi rahaa, myös yhteistä maapalloamme.

Kohtuullisuutta voi ajatella myös toisesta näkökulmasta. Kohtuullisuuden tulisi olla myös oikeus.

Olisi enemmän kuin kohtuullista, että jokaisella olisi lämmin koti – tai edes jonkinlainen asunto. Näin ei meillä vielä ole, vaikka olemmekin asunnottomuuden vähentämisen mallimaa. Tässä monet järjestöt muiden toimijoiden rinnalla tekevät ansiokasta ruohonjuuritason työtä. Koronavuosi on tuonut asunnottomien arkeen vielä lisää haasteita.

Sitten kun on oma koti, olisi kohtuullista, että asukkaalla olisi tietoja ja taitoja pitää koti kunnossa. Näin ei joulunakaan tarvitsisi miettiä häädön uhkaa. Marttojen arjen taitojen kurssit ja valmennukset yhdistettynä vaikkapa asumisneuvontaan antavat perinteisten keittiötaitojen ohella valmiuksia monenlaisiin asumisen asioihin.

Olisi kohtuullista, että jokaisen perustoimeentulo olisi turvattu. Silloin kenenkään ei tarvitsisi joulun alla seisoa ruokajonossa. Järjestöjen ja seurakuntien ruoka-apu paikkaa nykyisellään monenlaisia yhteiskunnan ongelmia ja lainsäädännön porsaanreikiä. (Anteeksi tämä jouluinen ilmaus). Aikakauslehtien ja sosiaalisen median glitterillä kuorrutetut kinkunpaistovinkit ja notkuvat joulupöytien kuvat eivät ehkä eniten ilahduta niitä, jotka viettävät joulunsa avustusten varassa.

Kohtuullisuus arjessa on sitä, että ihmisellä riittää voimavaroja muuhunkin kuin päivästä toiseen selviytymiseen. Jokaisella on oikeus arjen perustaitoihin ja kohtuulliseen arkeen.

Marttojen toiminnassa opetellaan ja opitaan yhdessä. Yhteinen tekeminen voimaannuttaa, toimitaanpa sitten vankilaympäristössä, mielenterveyskuntoutujien avoimissa kohtaamispaikoissa, tukea tarvitsevien nuorten parissa, maahanmuuttajien yhdistyksissä tai paikallisten marttayhdistysten kokoontumisissa.

Aivan jokainen voi myös jakaa toisille omaa osaamistaan, sillä meistä jokainen osaa jotakin. Toimintamme palautteissa näkyykin usein päällimmäisenä rohkaistumisen ja onnistumisen kokemus sekä uuden oppimisen ilo.

Jokainen meistä saa iloita arjen keskellä pienistä juhlahetkistä. Siihenkin on oikeus.

Nautitaan meneillään olevasta joulun odotuksesta. Kohtuudella häärimistä. Jouluvalmisteluja jaksamisen ja kukkaron mukaan. Kiireisille rauhaa, yksinäisille ystäviä ja muistamisia. Pimeyteen valoa. Fyysistä etäisyyttä, henkistä läheisyyttä.

Kohtuullista alkavaa vuotta 2021!

Päivi Känsälä

Kirjoittaja on Marttaliiton Arki sujuvaksi -toiminnan koordinaattori, joka lähettää lämpimät kiitokset kaikille vuoden aikana Marttojen toiminnassa mukana olleille osallistujille sekä lukemattomille yhteistyökumppaneille ympäri Suomen.