|

Kuopion Kädentaitomessut 2019

.

Olipa mahtava lauantai! Kävin Kuopiossa Kädentaitomessuilla! Kuvassa olevat neulelintuset sirkuttivat Marttojen Kässäkahvilassa.

Kuopio-halli oli käsitöiden ystävien toiveiden täyttymys; ideoita ja vinkkejä, ohjeita ja opastusta, työnäytöksiä ja työpajoja, materiaaleja ja välineitä, tuttuja ja uusia tuttavuuksia. Messuilla oli myynnissä lisäksi kotimaisten kädentaitajien koriste- ja käyttöesineitä, vaatteita ja asusteita sekä paljon muuta.

Tässä postauksessa on poimintoja Kädentaitomessujen annista.

.

Messuilla oli näytteilleasettajana Ihana-lehti – sinne siis! Päätoimittaja Kaarina Korventaka on minulle tuttu Lahden Kätevä & Tekevä 2018 -messuilta. Kaarina kertoi, että uudistuneen Ihana-lehden sisältöä kehitetty asiakkaiden toiveiden mukaan kaikille käsityö- ja askarteluharrastajille sopivaksi.

Sain mukaani Ihana-lehden uusimman numeron. Lehdessä on ohjeet esimerkiksi luonnonmateriaalista tehdyn kranssin, ikikaktusten, makramee-tekniikalla tehtävän hapsuvarjostimen ja hartsikorujen tekoon. Lehdessä on myös ohjeita syksyn juhliin; halloween- ja isänpäivä-askarteluihin. Kotimatkalla luin lehteä ja löysin monia innostavia eri tekniikoilla toteutettavia ohjeita, jotka aion tehdä!

Lahden Kätevä & Tekevä 2018 -messuilta tuttu on myös Almandiini, japanilaisten kankaiden erikoiskauppa. Almandiinin valikoimasta löytyy mm. upeita puuvillaisia sekä puuvilla-pellavaisia kankaita, jotka soveltuvat kaikenlaiseen ompeluun, niin sisustustekstiileiksi kuin asusteisiin ja vaatteisiin.

Uusista tuotteista ihastuin näihin Blockwallahin puuleimasimiin! Blockwallah on suomalais-intialainen perheyritys, joka maahantuo eettisesti tuotettuja ja käsin valmistettuja puuleimasimia. Leimasimia voi käyttää kankaalle, paperille, saveen ja massoille.

Käsitöiden äärellä tutustuu; Taito Shopin makramee-työpajassa tutustuin suonenjokelaiseen Venlaan. Venla ja hänen ystävänsä olivat tulleet messuille Venlan äidin, Satun, kanssa. Venla kertoi harrastavansa käsitöiden tekemisen lisäksi pianonsoittoa, futista ja ratsastusta. Hän askartelee, virkkaa ja neuloo. Venla suunnittelee opettelevansa ompelemaan hyvin ompelukoneella. Repun hän on jo ommellut. Arvaat muuten varmaan, mikä on Venlan lempiaine koulussa. Se on käsityö!

Tässä Venlan Sinellin työpajassa tekemä helmimassatyö. Sievä talvinen maisema!

Venla kertoi tekevänsä itse myös lahjoja, esimerkiksi kummeille hän on tehnyt avaimenperät. Isänpäivä ja joulu lähestyvät, joten otetaan Venlasta mallia ja annetaan itsetehtyjä lahjoja!

.
.

Savon Marttojen kässäkahvilassa tarjolla oli herkullisia kahvilatuotteita, käsityönäytöksiä, opastusta ja ohjeita niin käsitöihin kuin sienien ja kasvisten käyttöön.

Kässämartat Anneli (kuvassa vasemmalla), Marjaleena (keskellä) ja Seija (oikealla) opastivat käsitöiden tekemisessä. Sukkapuikot vain viuhuivat ja sukkia syntyi taitavien kässämarttojen käsissä!

Kässämarttojen kässäilloissa on käsitöiden tekemisen lisäksi mukavaa on yhdessä olo ja yhdessä oppiminen. Kässäiltoihin voi tulla vaikka esimerkiksi ”uupelona” kysymään neuvoa, että miten jossakin työn alla olevaa käsityötä jatketaan – kässämartat auttavat eteenpäin. Jos joku on löytänyt mielenkiintoisen ohjeen tai tekniikan, hän tuo sen mukanaan kässäiltaan. Mikäli käsitöiden ja askartelu ei ole vielä oma juttu, niin kässämarttojen kanssa voi tulla seurustelemaan ja tutustumaan Marttojen toimintaan.

.

Kässäkahvilassa Elina näytti, kuinka neulakinnasta tehdään. Neulakinnas ommellaan isokokoisella luusta tai puusta tehdyllä neulalla lankaa pujottaen toistensa läpi silmukoiksi. Elinan opastuksella tutustuin puolisuomalaiseen pistoon. Tekniikka näytti mielenkiintoiselta ja aluksi vähän monimutkaiselta ennen kuin pääsin ns. juoneen kiinni. Tätä tekniikkaa pitää todellakin joku päivä kokeilla! Työnäytöksessä oli esillä Elinan yhdellä neulalla neulottuja kintaita ja sukat.

Liisa antoi vinkkejä karusellisukkien tekemiseen. Hän kertoi tekevänsä lisäykset kolmella ensimmäisellä kerroksella, niin kantapäästä tulee siisti. Liisa kertoi neulovansa karusellisukat pyöröpuikoilla, niin ei tarvitse varoa silmukoiden tippumisesta puikoilta. En ole itse vielä neulonut karusellisukkia, vaikka erilaisia villasukkia on käsissäni todellakin syntynyt. Liisa oli niin innostava, että sain karusellisukka-kipinän.

.

Liisan kanssa ihastelimme, kuinka hienosti myös eri värit sopivat Martan juhlasukkaan. Martan juhlasukka on Marttojen ja Novitan järjestämän villasukkien suunnittelukilpailun voittaja. Sukan on suunnitellut jyväskyläläinen Salla Hiltunen. Sallan suunnittelemissa sukissa väritys on sinivalkoinen.

Kuopion Kädentaitomessujen Marttojen Kässäkahvilan sopimistus oli mielenkiintoinen ja ihastuttava!

Tämä kaunis peitto on kässämartta Kaisan itse suunnittelema ja tekemä. Hän on käyttänyt peittoon jämälankoja.

.

Liisa kertoi käyttäneensä tuolissa elements call 1 tekniikkaa. Upean näköinen tuoli! Tässäpä ideaa tuolien tuunaamiseen, somistamiseen tai pehmustamiseen!

Neulegraffitipyörätuolin päällystämiseen tarvittavia tilkkuja, kukkia, tupsuja ym ovat tehneet Pitkälahden Martat ry, Jynkän neulekahvila sekä Jynkän ja Pyörön kirjastoissa keväällä 2019 Pitkälahden Marttojen kanssa toteutetut neulegraaffitityöpajat. Pyörätuolin päällystämisen suunnittelusta ja kokoamisesta on vastannut Ritva Pitkälahden Martoista.

Kädentaitomessujen monipuolisesta tarjonnasta löytyi varmasti jokaiselle jotain uutta ja innostavaa askarteluun ja käsitöiden tekemiseen!

Blogiyhteistyö Ihana-lehti ja Blockwallah.