|

Lämmin perunasalaatti edellisen päivän perunoista

Tällä viikolla vietetään hävikkiviikkoa (9.-15.7.2019). Kampanjan teemana tänä vuonna on ruokahävikin ilmastovaikutukset. Hävikkiviikko-kampanjan nettisivuilla kerrotaan, että tutkimusten mukaan kaikesta kulutuksen aiheuttamasta ympäristökuormasta noin kolmannes syntyy ruuasta. Turhaan tuotetun ruoan ympäristökuormitus syntyy siitä, että ruuantuotannossa tarvitaan paljon maata ja vettä. Lisäksi samalla syntyy kasvihuonekaasupäästöjä sekä vesistöjä ja maaperää rehevöittäviä päästöjä.

Kampanjan sivuilla kerrotaan, että Suomessa kotitaloudet heittävät vuosittain roskiin 120–160 miljoonaa kiloa ruokaa! Henkilöä kohden heitämme siis ruokaa pois keskimäärin 20–25 kiloa vuodessa eli noin sadan euron arvosta. Tämä suomalaisten kotitaluksien ruokahävikki vastaa noin 100 000 keskivertohenkilöauton vuosittaisia hiilidioksidipäästöjä.

Lähes joka kymmenes peruna, leipäpala ja hedelmä päätyy roskakoriin. Kotitalouksissa heitetään useimmiten pois leipää, valmisruokia, liha- ja kalatuotteita, tuoreita hedelmiä, vihanneksia, juureksia, marjoja ja kahvia. Ruokahävikki johtuu useimmiten tilanteiden muuttumisesta, suunnittelemattomuudesta, viitseliäisyyden puutteesta ja keittiötaitojen heikkoudesta. Hävikkiruokaa ei osata tai haluta hyödyntää, eikä parasta ennen -merkintää ei osata erottaa viimeinen käyttöpäivä -merkinnästä.

#hävikkiviikko #ruokahävikki

Lue, mitä Marttojen sivuilla kirjoitetaan ruokahävikistä. Marttojen sivuille pääset klikkaamalla tästä KLIK.

Lämmin perunasalaatti edellisen päivän perunoista

keitettyjä perunoita
punasipuli
tomaattia
avomaankurkku
salaattia
mozzarellapalleroita
öljyä
mausteita maun mukaan esim. paprikajauhetta ja rouhittua mustapippuria

1. Kuori ja pilko keitetyt perunat.

2. Kuori ja viipaloi sipuli.

3. Paista perunapaloja paistinpannulla öljyssä. Mausta perunapalat.

4. Lisää joukkoon sipuliviipaleet ja kuullota ne.

5. Kuori ja pilko avomaankurkku.

6. Pese ja pilko tomaatti.

7. Lisää kurkun ja tomaatin palat paistinpannulle. Anna lämmetä hiukan.

8. Huuhtele ja paloittele salaatti lautasille.

9. Laita salaatin päälle paistinpannulta salaatin lämpimät raaka-aineet.

10. Laita annoksen päälle mozzarellapalleroita.