|

Martan koivujuoma, kuusenkerkkälevite, serinakakut – Marttailta Paltaniemen Lystinurmella

Martat on rock -kuva Marttojen hupparista (kuva: Tarja Karvonen)

Maanantai-illan marttailtaa vietettiin ihanassa Eino Leino talon pihapiirissä. Kainuun Marttojen yhteisen marttaillan suunnittelivat ja toteuttivat yhteistyössä Kajaanin Martat, Kuluntalahden Martat, Purolan Martat, Sotkamon Martat ja Variskankaan Martat. Vieraiksemme saimme Vuoksenniskan Martat Imatralta.

Vuoksenniskan Martat käyvät perinteisesti yhteisellä kesäretkellä ja tänä kesänä he tulivat tänne Kainuuseen. Vuoksenniskan Marttojen matkamartta Lea Sairanen kertoi heidän yhteisillä matkoilla olevan jo vuosikymmeniä pitkät perinteet. Matka oli heille hieman erilainen, sillä tällä matkalla marttamatkalaiset eivät tienneet illan ohjelmasta eli yhteisestä ohjelmallisesta marttaillasta kainuulaisten marttojen kanssa.

Kuluntalahden Marttojen Teija Töyry toivotti martat tervetulleiksi yhteiseen marttailtaan sekä kertoi Eino Leinosta ja Eino Leino talon historiasta. Illan ohjelmassa oli yhteislaulua Arvo Huttusen soittaman haitarimusiikin ja Martti Kärnän cajonrumpurytmin säestyksellä, laulattajina Pirttikuoron laulajia. Raimo Reinikainen toimi laulun johtajana ja lisäksi hän lausui runoja. Ruokailun ja vapaa seurustelun aikana eri marttayhdistysten martat tutustuivat toisiinsa.

Ruokailimme Lystinurmen latorakennuksessa nauttien marttojen valmistaman illallisen. Illan menussa oli kinkku- ja kasviskiusausta, tuoresalaattia, mehua/vettä, marttarieskaa kera voin. Ruokailun yhteydessä oli luonnonyrtteistä valmistettuja maistiaisia; voikukannuppukapriksia sekä nokkospatonkia nokkospestolla ryyditettynä ja kuusenkerkkälevitettä. Maistiaiset kuuluivat kolmen Variskankaan Marttojen marttaopiskelijan luonnonyrtit-harrastusmerkkiopintoihin. Opintoihin liittyen oli tervetulojuomana koivunlehdistä valmistettua Martan koivujuomaa. Kaikki nämä tarjoamamme maistiaiset saivat erittäin hyvän palautteen ja marttaopintooihin liittyvässä luonnonyrtti-infopisteessämme kopioimamme reseptit menivät kuin kuumille kiville.

Laitan tähän päivitykseen luonnonyrttiresepteistä Martan koivujuoman ja kuusenkerkkälevitteen. Lisäksi laitan serinakakujen reseptin, koska ne olivat niin superhyviä ja oivallinen tarjottava esimerkiksi juhlissa. Viikonlopun päivitykseen laitan nokkospestolla ryyditetyn nokkospatongin ja voikukannuppukapristen reseptit.

Martan koivujuoma (kuva: Vilma Karvonen)

Martan koivujuoma

1 l vettä
2 1/2 dl pieniä koivunlehtiä
hunajaa
sitruunamehua

1. Keitä lehtiä vedessä noin 10 minuuttia.
2. Siivilöi lehdet ja sekoita joukkoon hiukan hunajaa ja sitruunamehua.

Tarjoa kylmänä.
Juoma antaa kauniin värin juomasekoituksiin.

Marttaopiskelijoiden vinkit: käytä veden tilalla kivennäisvettä ja koristele horsmankukalla.

Luonnonyrttimaistiaiset: voikukannuppukaprikset, nokkospatonki nokkospestolla ruyyditettynä ja kuusekerkkälevitteellä (kuva: Tarja Karvonen)

Kuusenkerkkälevite

2 dl kuusenkerkkiä
100 g rahkaa
100 g levitettä
1 dl persiljasilppua
1 dl ruohosipulisilppua
yrttisuolaa
mustapippuria

1. Kerää kuusenkerkät ja huuhdo tarvittaessa.
2. Laita kerkiät tehosekoittimeen ja hienonna.
3. Lisää rasva, rahka ja mausteet.
4. Lisää lopuksi persilja ja ruohosipuli.
5. Sekoita sopivan karkeaksi.
6. Tarkista maku.

.

Jälkiruokana kahvin ja teen kanssa oli serinakakkuja ja raparperipiirakkaa sekä niitä aitoja ja oikeita – rönttösiä kera voin. Rönttönen leivotaan ohra- tai ruistaikinasta, johon tulee imellytetystä perunasta ja marjasta tehty täyte. Tyypillisimmin marjana käytetään puolukkaa. Marttaillassa tarjotut rönttöset olivat tilattu Kaesan Kotileipomosta.

Serinakakut (Martat)

Valmistusohje
noin 90 kpl

350 g voita tai margariinia
2 dl sokeria
½ dl siirappia
1 muna
9 dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 tl soodaa

voiteluun: munaa
pinnalle: raesokeria

1. Vatkaa rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää siirappi ja muna.
2. Sekoita vaniljasokeri ja kohotusaine jauhoihin ja sekoita taikinaan. Anna taikinan kovettua jonkin aikaa kylmässä.
3. Leivo taikinasta tankoja ja leikkaa niistä samankokoisia paloja. Pyörittele palat palloiksi.
4. Paina palloon peukalolla syvennys ja nosta pelille leivinpaperin päälle.
5. Voitele kakut munalla, ripottele pinnalle sokeria ja paista 200°C:ssa kellertävän ruskeiksi, 7-8 minuuttia.

Oi, että meillä oli mukavaa – ihanaa, että saimme olla mukana!