|

Marttailta Akkovaaralla

Variskankaan Martat patikoivat (n. 500 metriä 😀 ) Akkovaaran makkaranpaistopaikalle marttaillan viettoon.

Akkovaara on Oulujärven itärannalla Vuoreslahdessa kohoava ikivanha ja lähes paljaslakinen vaara. Hieman yli 150 metriä korkea vaara muistuttaa maastoltaan ja kasvillisuudeltaan Lapin tuntureita.

Akkovaaran laki on vuosimiljoonien kuluessa jääkausien hioma. Kallioperä on reilu miljardi vuotta vanhaa Kajaanin graniittivyöhykettä.

Koutaniemellä Oulujärven itäpuolella sijaitsevat Kouta-Vuores retkipolut ovat erinomainen retkikohde.

Reittien kolme lähtöpistettä ovat:
1. Akkovaaran länsipuolella Vuoreslahdessa Heinirannantiellä sijaitseva Pikkulahti
2. Lautavaara Koutalahden sataman tienhaarassa
3. Koutaniemellä Sokajärven puolella Louhoksen tien päässä oleva lähtöpaikka.

.

Makkaranpaiston ja jutustelun lomassa perehdyimme juurikkaiden kasvatukseen. Puutarhaliitto ry ja Kotimaiset Kasvikset ry valitsevat vuoden vihanneksen ja tavoitteena on lisätä teemavuoden aikana näiden vihannesten tunnettavuutta sekä edistää niiden monipuolista käyttöä ruoanlaitossa. Tämän vuoden (2019) vihannes on juurikkaat, joihin kuuluvat punajuuren lisäksi kelta- ja raitajuuri.

.
.

Illan aikana juttelimme 10.6.2019 olevasta marttojen yhteisestä illanvietosta. Illan järjestävät yhteistyössä Kajaanin Martat, Kuluntalahden Martat, Purolan Martat, Sotkamon Martat ja Variskankaan Martat. Vuoksenniskan Martat suuntaavat kesäretkensä Kainuuseen ja tulevat kanssamme viettämään yhteistä iltaa Eino Leino talon pihapiirissä olevaan tunnelmalliseen Lystinurmi-latoon.

Akkovaara teki marttoihin vaikutuksen ja niinpä tuumailimme jokainen vuorollamme, että palaavamme patikoimaan retkipoluille.

Akkovaaraan voit tutustua tärkeimmin klikkaamalla tästä KLIK.