Istuudu mukavasti nojatuoliisi, niin lähdetään tutustumaan marttamatkalaisten kanssa Strasbourgiin. Kierrellään kaupungilla, ihastellaan pieniä kauppoja, käydään katedraalissa ja tutustutaan paikalliseen makumaailmaan.
Illjoen rannalla laaksoalueella sijaitseva Strasbourg on merkittävä kongressikaupunki, missä sijaitsee Euroopan parlamentti ja Euroopan ihmisoikeustuomioistuin. Kaupungin keskusta on UNESCO:n maailmanperintökohde. Keskustaa hallitsee goottilainen katedraali, Cathedrale Notre Dame de Strasbourg.
Strasbourgin katedraali, Cathedrale Notre Dame de Strasbourg, on goottilaisen taiteen mestariteos. Katedraalin julkisivua koristavat sadat veistokset. Rakennuksen vaaleanpunaisen hiekkakiven väri muuttuu kellonajan ja taivaan värin mukaan.
Katedraalin saarnastuolia koristavat lukuisat evankelistoja kuvaavat veistokset. Saarnastuolin portailla makaa pieni veistoskoira, joka muistuttaa erään saarnaajan tavasta pitää saarnatessaan mukanaan koiraansa. Sanotaan, että silittämällä koiran päätä saa kaikki syntinsä anteeksi. Koiraveistos oli hellyttävä haukkuveistos, joten eipä ihme, että se päästä kovin kulunut, totesi Niina.
Ikkunat ovat 1100-1300 -luvuilta. Katedraalissa käydessämme oli pilvinen päivä. Voimme vain kuvitella, miten kauniisti auringon säteet siilautuvat sisälle katedraaliin.
Tulomatkalla Frankfurtista Strasbourgiin MEP Sirpa Pietikäinen kertoi katedraalissa esillä olevista gopelliineista. Vanhat ja arvokkaat gopelliinit ripustetaan esille katedraaliin vain jouluisin. Gopelliinit olivat isoja (pituudet metrejä) ja niitä oli monta kirkon penkkirivien molemmin puolin. Missähän ja miten nämä arvokkaat tekstiilit säilytetään, kun ei ole joulu…
Katedraalin astronominen kello on valmistettu 1500 -luvulla. Kello on matemaatikkojen, teknikoiden, kelloseppien, taidemaalarien ja kuvanveistäjien yhteistyön mestariteos. Kellon nykyinen mekanismi on peräisin vuodelta 1842.
Kellon neljä patsasta liikkuvat koko ajan kuvaten tunneittain ajan ja elämän kulkua; lapsi, nuori, aikuinen ja vanhus. Kellon kaikki patsaat aktivoituvat päivittäin klo 12.30.
Misteli (Viscum album) on elävä pensas, joka puoliloisena elää yleensä lehtipuiden oksilla. Valkomarjaiseen misteliin liitetään monissa maissa onnen uskomuksia ja yhdessä punamarjaisen orjanlaakerin ja muratin kanssa se liitetään joulunviettoon. Mistelin oksan alla pusuttelu kuuluu myös ranskalaisiin joulu- ja uudenvuodenperinteisiin. Mistelin oksia ja mistelikimppuja oli myynnissä joulutoreilta.
Strasbourg on joulukaupunki – kaupungin keskustan alueella on kymmenen eri teemoilla olevaa joulutoria. Strasbourgin Christkindelsmärik, Marché de l’Enfant Jésus, on yksi Euroopan joulumarkkinoiden klassikoista. Joulutorin juuret ulottuvat 1500 -luvun loppupuolelle. Joulumarkkinoiden kojuissa myytiin koristeita, kausiherkkuja ja käsityöläisten tuotteita.
Toreilla kierrellessämme tutustuimme ranskalaiseen makumaailmaan. Toreilla oli myynnissä lämmintä mehua ja hehkuviiniä. Juomat tarjoiltiin kierrätettävissä mukeissa. Mukin pantti oli euron, jonka sai takaisin palauttaessaan mukin. Mukiin sai myös ottaa mukaansa ja ostaa seuraavalla kerralla aiemmin ostamaansa mukiin juotavaa torilta.
Löysimme kaupungilla kierrellessämme supermarketin, missä tarjonta oli todella monipuolinen – sieltä löytyi kaikki elintarvikkeista päivittäistavaroihin. Eniten meitä viehätti kuitenkin talojen kivijaloissa olevat pikkuiset erikoisliikkeet, kuten esimerkiksi
juustokauppa (fromagerie),
lihakauppa (boucherie),
konditoriot (pâtisserie), leipomot (boulangerie),
teekauppa (maison de thé) ja
vihannesmyymälä (marchand de fruît et légumes).
Löysimme kaupunkikierroksillamme nougatliikkeen. Nougat on makeaa sokerista tehtyä massaa, johon sekoitetaan esim. hunajaa, hedelmänpaloja, pähkinöistä tai manteleita. Ranskalainen nougat saa kouhkeutensa valkuaisista. Ranskassa nougatia nautitaan ympäri vuoden, mutta se on yksi ranskalaisen joulun jälkiruokapöydän herkku.
Ranskalaiset ovat hyvän ruuan ja viinin ystäviä, joten mekin tutustuimme innokkaasti paikalliseen makumaailmaan.
Tarte flambée on alsacelainen ruoka, joka muistuttaa pizzaa. Pohja on ohut ja täytteitä niukasti. Taikinapohjalle laitetaan ranskankermaa, kinkkua, sipulisiivuja ja maukasta kittikuorista munster -juustoa niin halutessaan. Itse otin tietenkin flambéeni munster -juustolla.
Kuvassa näkyvistä flambée -pohjista tuli kaksi annosta. Rapea Flambee taitettiin kaksin kerroin ja tarjoiltiin kertakäyttölautaselta. Joulutorin kojussa uunit hehkuivat aamusta iltaan. Asikkaita oli iltaisin flambée -kioskille jonona.
Kaisu tutustuu paikalliseen makumaailmaan Strasbourgilaisella joulutorilla samalla tutustuen suomalaisten joulutoriin.
Bon appétit!
Ranskalaisesta aamiaisesta voit lukea blogipäivityksestäni Marttamatka Strasbourgiin 1/3.
Martat valmiina lentoon Frankfurtin kentällä.
Helsinkiin laskeuduttuamme ja puhelimet avattuamme kuulimme, että viisi tuntia Strasbourgista lähtömme jälkeen hotellimme äärellä oli tapahtunut ampumisvälikohtaus, missä useita ihmisiä kuoli tai loukkaantui. Tieto yllätti ja järkytti. Turvatoimien lisäämisestä huolimatta (esim. laukkujen turvatarkastukset keskustaan tultaessa, poliisi- ja sotilaspartiot kiertämässä kaupungilla, autoton kaupungin keskusta, tolpat estämässä autojen pääsyn toreille) tapahtui tuo järjetön ampumistapahtuma. Ainakin omasta puolestani voin sanoa, etten edelleenkään pidä Strasbourgia muita isoja kaupunkeja vaarallisempana.
Kuvassa on marttamatkan hotellikämppikseni Maaret katselemassa kaupunkinäkymää hotellihuoneemme parvekkeelta.
Marttamatkalla tutustuimme joulukaupunki Strasbourgiin ja pääsimme vierailemaan Euroopan ihmistuomioistuimeen ja Euroopan parlamenttiin. Tutustuimme marttoihin eri puolilta Suomea ja kuulimme, mitä eri paikkakuntien marttaydistyksissä tehdään.
Marttamatka Strasbourgiin 2/3 -blogipäivityksessä kerron vierailustamme Euroopan ihmistuomioistuimeen ja Euroopan Parlamenttiin. Jos et ole vielä lukenut tuota päivitystä, niin pääset siihen tästä Marttamatka Strasbourgiin 2/3.
Tein piparitaikinan ja aion testata Strasbourgin joulutorilta ostamaani kuviokaulinta. Ensi viikolla marttaisan joulun jälkeen blogipäivitykseni on piparipäivitys, missä fiilistellään vielä ainakin kuviokaulimen verran Strasbourgin matkan tunnelmissa.