|

Minä olen miettinyt…

viikonloppuna Marttaliiton Terhi Lindqvistin esityksessä kuulemiani asioita. Terhi kertoi pohjoisten piirien marttapäivillä pitämässään työpajassa Marttojen kansainvälisestä kehitysyhteistyöstä.

Olen marttaiältäni varsin nuori ja tutustun vielä Marttojen monipuoliseen toimintaan. Ristijärvellä helmikuussa pidetyssä järjestö- ja jäsenillassa maistelimme KV-martan, Mairen, johdolla valmistettuja etiopialaisia ruokia. Tuossa tilaisuudessa kuulimme lisäksi Marttojen kansainvälisestä toiminnasta. Lisäksi olen lukenut kansainvälisestä toiminnasta Martat.fi sivuilta ja Terhin Samaan aikaan toisaalla -blogista.

Kamerunissa tuetaan köyhiä naisia ja tyttöjä. Heille on järjestetty yrittäjyyskursseja ja käsitelty yrittäjyyttä koulujen kerhoissa. Yrityksille on myönnetty pienlainoja tarvitsemiinsa lainoihin. Lainat ovat suuruudeltaan noin 40-200 euroa, millä saa hankittua esimerkiksi tuolin ja pöydän yritystään varten. Yrittäjät maksavat ottamansa lainan takaisin. Ravitsemus- ja lähiruokakursseilla perehdytään eri-ikäisten perheenjäsenten edulliseen hyvään ravitsemukseen ja ruuan hygieniaan.

Etiopiassa kotitaloustyöpajoissa liikunta-, näkö- ja kuulovammaiset naiset oppivat käytännön ruuanvalmistusta ja saavat uutta tietoa ravitsemuksesta ja hygieniasta. Malawin maaseudulla toiminnan tavoitteena on tyttöjen koulunkäynnin edistäminen ja seksuaaliterveyden parantaminen. Lisäksi tuetaan erityisesti koululaisten äitejä heidän omien ansioidensa lisäämisessä.

Tämä kaikki toiminta on mahdollista hyvien yhteistyökumppaneiden kanssa. Marttojen kansainväisen kehitysyhteistyön kumppaineita ovat mm. Väestöliitto, Mannerheimin lastensuojeluliitto, Etiopian vammaisten naisten järjestö EWDNA, suomalainen Kynnys ry ja kotitalousalan yhteistyöjärjestöä IFHE. Marttojen jäsenten osallisuus kehitysyhteistyössä on yhä tärkeämpää ja se, että koko järjestö tekee ja sitoutuu.

Mietimme Terhin vetämässä työpajassa erilaisia keinoja kansainväliseen toimintaan käytettävien varojen kartuttamiseksi. Tuumastelimme, ett jokaisessa yhdistyksessä voitaisiin laittaisiin vuosittain budejttiin yhdistykselleen sopiva summa rahaa, joka laitettaisiin Marttaliiton kansainväliseen toimintaan. Tai jokainen yhdistys voisi laittaa toimintasuunnitelmaansa marttaillan, jonka kahviraha laitettaisiin kansainväliseen toimintaan.

Ja teille bloginiseuraajille, jotka ette ole Marttoja: Meistä jokaisesta löytyy marttaa, niin entäpä jos tämä marttojen kehitysyhteistyö onkin se sinun marttajuttusi. Kaikkien marttojen ei todellakaan tarvitse olla käsitöihin hurahtaneita jauho- ja viherpeukaloita – jokaisella on omat marttamaiset kiinnostuksen kohteensa ja osaamisalueensa.

Minä olen miettinyt, että elämä kun kuitenkin pyörii tässä lähellä, oman arjen ympyröissä, niin meidän kaikkien olisi hyvä suunnata katse välillä vähän kauemmas, jopa Kameruniin, Malawiin ja Etiopiaan asti.