| |

Miten varautua eläköitymiseen?

Eläköityminen herättää meissä kaikissa tunteita. Toisille ajatus voi olla pelottava, toinen taas näkee lisääntyneen vapaa-ajan tuomat mahdollisuudet. Kolmas ei pidä asiaa vielä erityisen ajankohtaisena, vaikka todellisuudessa se saattaa olla odottelemassa jo nurkan takana. Taloudellinen varautuminen eläkeikään helpottaa eläkkeelle siirtymistä, riippumatta siitä mikä oma ajatuksesi eläköitymisestä on.

Rahat riittää -blogi aloittaa eläkkeelle varautumista oman talouden näkökulmasta käsittelevän kolmen blogikirjoituksen sarjan. Sarjamme ensimmäisenä aiheena on säästäminen.

Miksi säästää?

Ennen kuin pääsemme itse asiaan, mieti hetki vastausta seuraavaan kysymykseen:

”Ottaisitko mieluummin sata euroa nyt vai 110 euroa kuukauden kuluttua?”

Hetkessä eläminen ja nopea palkinto ovat usein houkuttelevampia vaihtoehtoja kuin pitkäkestoinen säästäminen. Tämän takia suuri osa meistä valitsee mieluummin sata euroa käteen saman tien sen sijaan, että odottelisimme kuukauden ajan vain kymmenen euroa suurempaa summaa. Sama pätee myös pitempikestoiseen säästämiseen. Elämme maailmassa, jossa hetken huuman ja kuluttamisen tuoman mielihyvän arvoa korostetaan etenkin markkinavoimien toimesta.

Toivon kuitenkin, että ajattelet taloudellista varautumista ja eläkepäiviä varten säästämistä sijoituksena itseesi. Materiaan käytetty hetken riemu on jo ehtinyt laantua siinä vaiheessa, kun säästetty summa näyttää todellisen hyötynsä.

Miten säästää?

Vanha vinkki tulo- ja menovirtojen tarkasta seuraamisesta pätee myös säästämisen suhteen.  Kun näet, miten ja mihin rahasi todellisuudessa menevät, voit helposti aloittaa kulujen karsimisen. Säästämisen ei missään nimessä pidä tarkoittaa nuukailua tai kurjuuden maksimointia. Kyse on enemmänkin rahavirtojen optimoinnista ja käytettävissä olevan summan mahdollisimman hyödyllisestä käyttämisestä. Taloudestaan hyvää huolta pitävä voi edelleenkin palkita tai hemmotella itseään silloin tällöin, vaikkapa hyvästä suorituksesta oman talouden hallinnassa.

Säästökohteita on monia ja sellaisen valinta usein motivoi säästämiseen. Konkretisoi säästötavoitteesi, aseta matkan varrelle välitavoitteita ja lähde helposta liikkeelle. Esimerkiksi pitkän aikavälin säästötavoite on hyvä pilkkoa pienempiin, vaikka vuosittaisiin osiin, jotta suuresta kokonaisuudesta tulee helpommin hallittava ja suuresta summasta vähemmän ahdistava.

Säästäminen on myös varautumista yllättäviin menoihin. Pesukone tai televisio hajoaa, auto ei mene katsastuksesta läpi ilman mittavaa remonttia tai terveyteen tulee yllättävä muutos. Nämä ovat tilanteita, jotka sisältävät aina riskin joutua ottamaan velkaa ja siten myös riskin ylivelkaantua. Varautuminen etukäteen pahan päivän varakassan avulla on aina paras vaihtoehto, mutta muistathan yllättävän tarpeen tullen myös Takuusäätiön pienlainan?

Säästäminen voi myös olla sijoittamista. Pankit ja vakuutusyhtiöt tarjoavat monenlaisia palveluja asiakkailleen myös tällä saralla. Samoin verkossa on palveluita, joissa sijoituksia voi tehdä myös ilman pankin toimimista välikätenä. Nykypäivänä varallisuuden kartuttaminen sijoittamalla ei enää ole pelkkien sikaria tupruttelevien pohattojen yksinoikeus, vaan kuka tahansa voi ostaa rahasto-osuuksia pienelläkin kuukausisijoituksella. Pitkä aikaväli on sijoittamalla säästävän ystävä, sillä tällöin riskin voi pitää matalammalla tasolla ja pääset nauttimaan korkoa korolle -ilmiön hyödyistä. Ajatus sijoittamisesta saattaa tuntua vieraalta ja jopa pelottavalta. Tällöin kannattaa hakea hyviä neuvoja lähipiiristä tai rahoitusmaailman ammattilaisilta.

Milloin säästää?

Kuten aiemmin todettua, aika on säästäjän todellinen ystävä. Talouden suhteen toimimme usein melko lyhytnäköisesti, esimerkiksi vuoden tai parin aikajänteellä. Entä jos ajattelisit asioita hieman pidemmälle? Millaista elämää haluaisit viettää esimerkiksi 10 vuoden kuluttua tai sitten, kun jäät eläkkeelle?

Meillä kaikilla on lupa unelmoida. Entä jos unelmoisit itsellesi parhaan mahdollisen eläkeiän ja lähtisit määrätietoisesti toteuttamaan tätä tavoitetta? Usein perustamme villeimmät haaveemme esimerkiksi lottovoiton varaan, mutta yhtä hyvin ne voi rakentaa pitkäjänteisen mutta lopulta varsin helpon työskentelyn, oman talouden hallinnan ja tavoitteellisen säästämisen, varaan.

Seuraavassa Kuinka varautua eläköitymiseen -blogikirjoituksessamme käsittelemme asumista ja sitä, miten tässä meille kaikille arkisessa mutta tärkeässä aiheessa olisi mahdollista varautua etukäteen tulevaan.

Erkki Ukkola

Hankekoordinaattori / Marttaliitto