|

Mustaherukkahillo hillo-marmeladisokerilla ja elokuun sadonkorjuuhommia

Keräsin lauantaina heti aamuvarhaisella (lauantai klo 6, ei nukuttanut, jepjep) mustaherukoita ja tein hillo-marmeladisokerilla mustaherukkahilloa. Hillo-marmeladisokeria ei tarvita niin paljon kuin perinteisessä hillossa tai marmeladissa. Sokeri sisältää kasviperäistä hyytelöimisainetta, hedelmistä saatavaa pektiiniä. Kaliumsorbaatti, jota on luonnostaan mm. pihlajanmarjoissa, parantaa hillon säilyvyyttä.

Mustaherukkahillo (Dan Sukker)

1 kg (2 l) tuoreita tai pakastettuja marjoja
1 pkt DanSukker Hillo-marmeladisokeria

1. Perkaa marjat ja laita ne kattilaan. Jos käytät tuoreita, kokonaisia marjoja, lisää 1/2 dl vettä. Käytä pakastemarjat osittain sulaneina.

2. Lisää Hillo-marmeladisokeri, kuumenna hitaasti kiehuvaksi ja keitä 2-5 minuuttia sekoittaen. Kovakuoristen marjojen ja hedelmien keittoaika on 10-15 minuuttia. Kuori vaahto.

3. Kaada hillo puhtaisiin, kuumennettuihin purkkeihin. Sulje hyvin. Säilytä viileässä, avattu purkki jääkaapissa.

Viikonloppuna tein sadonkorjuuhommia: keräsin yrttipenkistä mintut ja kuivasin ne, pakastin persiljat ja selleripersiljat, tein mustaherukkahilloa, keräsin punaherukat ja laitoin ne pakkaseen. Mustaherukat keräsin yhdestä pensaasta ja kahteen muuhun jätin vielä marjat kypsymään ja syöntimarjoiksi.

Mintut olisi hyvä kerätä kukkimisen alkaessa, sillä sen jälkeen lehtien aromikkuus laskee. Vaan oli mintunlehdissä makua vaikka ehtikin kukkia. Kuivasin lehdet kuivurissa. Kukat keräsin kimpuksi, sidoin kukat langalla nipuksi ja laitoin roikkumaan alaspäin. Kuvassa mintun kukinnot ovat vielä maljakossa odottamassa kimpuksi sitomista.

Viikonloppuna kävimme Koljonvirran rompetorilla Iisalmessa. Rompetori oli vanhojen rakennusten muodostaman pihapiirin vieressä. Oltiin Martalle merkittävässä paikassa, nimittäin samaisessa pihapiirissä asui Marttajärjestön perustaja Aliina Augusta (Alli) Nissinen 1868-1879. Yhdellä myyntipöydällä bongasin vielä tuttua marttakuosia nuken mekossa, nukke oli myyjän anopin vanha Martta-nukke. Ostin rompetorilta ostoslistalla olevan lasisen tarjoiluastian ja löytöostoksena pellavaisen pöytäliinan.

Takapihallamme kukkii oravan istuttama auringonkukka. Orava piilotti viime syksynä lintulaudalta ottamiaan auringonkukan siemeniä ympäri pihaa. Auringonkukan auringonkeltaista alkanutta viikkoa!