|

Neulonta lähti lapasesta – Martat ja Novita opettivat nuorille kädentaitoja (intialaisen kiilapeukalolapasen ohje)

Marraskuun alkupuolella Variskankaan Martat opettivat nuorille lapasen neulomista Lehtikankaan kirjastossa. Tempaus järjestettiin yhteistyössä Novitan kanssa – kässämartat opettivat neulomista ja Novita lahjoitti mukaan ilmoittautuneille kässämarttaryhmille 5 kiloa Novita Juhani -kierrätysvillalankaa ja 20 kpl sukkapuikkopakkauksia.

Tempauksen tavoitteena oli opettaa nuorille lapasen neulomista, siirtää osaamista ja perinnettä uusille neulonnan harrastajille. Tapahtumaan osallistuneet nuoret saivat Novitan lahjoittamat langat ja sukkapuikot itselleen.

Mikäli neulontaharrastus oli uusi juttu, aloitettiin neulomisen opettelu neulomalla ainaoikein -neuletta.

Me martat auttoimme tarvittaessa kädestä pitäen ja kun neulominen alkoi sujua, niin katselimme vierestä nuorten neulomista. Iloksemme huomasimme, että tapahtumaan neulomaan tulleet nuoret taisivat saada neulomisinnostuksen. Näin se neulontaharrastus lähtee lapasesta!

Itsekin opin tempauksessa minulle uuden neulejutun: intialaisen kiilapeukalolapasen neulomisen. Olen tähän asti aina neulonut lapaset aukkopeukalolla, mutta nyt seuraavat lapaset neulon kyllä tällä uudella peukun mallilla.

Tässä on pari linkkiä, mistä löydät Novitan ohjeet intialaisen kiilapeukalolapasen neulomiseen: intialaisen kiilapeukalon neulontaohje kuvina vaihe vaiheelta KLIK
ja intialaisen kiilapeukalolapasen ohje tekstinä KLIK.

Laitan tuon tekstinä olevan ohjeen vielä tämän päivityksen loppuun, jos tuo laittamani linkki ei toimikaan aikojen kuluessa.

Siitä tietää muuten olevansa keski-ikäinen, kun perjantaina herkuttelee suklaakonvehdilla, naukkailee Coca Cola zeroa viinilasista ja neuloo lapasta 😀 Perjantai – jeah!

Intialainen kiilapeukalolapanen (Novita 7 Veljestä)

Vasemman käden lapanen

Luo 32(40)44(48) s ja jaa s:t neljälle puikolle. Kerroksen vaihtumiskohta on IV ja I puikon välissä. Neulo suljettuna neuleena joustinneuletta 5(7)9(10) cm. Neulo sitten sileää neuletta 4 kerrosta. Jaa s:t neljälle puikolle seuraavasti: 110 cm: 4 s, 12 s, 8 s ja 8 s. 150 cm: 4 s. 16 s, 10 s ja 10 s. Nainen: 4 s, 18 s, 11 s ja 11 s. Mies: 4 s, 20 s, 12 s ja 12 s.

Aloita peukalokiilan lisäykset (intialainen peukalokiila): 1. lisäyskerros: neulo I puikon 4 s, lisää 1 s (= nosta silmukoiden välinen lanka I ja II puikon välistä II puikolle ja neulo se kiertäen oikein I puikolle) ja neulo kerros loppuun. Työssä on nyt 33(41)45(49) s ja I puikolla on 5 s. 2. lisäyskerros: neulo I puikon 5 s, lisää 1 s (= nosta silmukoiden välinen lanka I ja II puikon välistä II puikolle ja neulo se oikein I puikolle) ja neulo kerros loppuun. Työssä on nyt 34(42)46(50) s ja I puikolla on 6 s. Jatka lisäyksiä I ja II puikon välistä tähän tapaan joka kerros, kunnes I puikolla on 16(20)22(24) s.

Siirrä nyt II puikon 12(16)18(20) s esim. langalle odottamaan peukaloa varten. Jaa nyt s:t siten, että jokaisella puikolla on 8(10)11(12) s.

Neulo sileää neuletta suljettuna neuleena, kunnes kämmenosan pituus joustimesta eteenpäin mitattuna on n. 12(15)17(18) cm tai kunnes etusormi jää peittoon.

Kärkikavennukset: tee I sekä III puikon alussa ylivetokavennus (= nosta 1 s oikein neulomatta, neulo 1 s oikein ja vedä nostettu s neulotun yli) ja neulo II sekä IV puikon lopussa 2 s oikein yhteen. Tee tällaiset kavennukset joka kerros, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen s:iden läpi ja päätä hyvin.

Oikean käden lapanen

Neulo vasemman lapasen peilikuvaksi. Neulo joustimen jälkeen 4 kerrosta sileää neuletta ja jaa s:t seuraavasti: 110 cm: 8 s, 8 s, 12 s ja 4 s. 150 cm: 10 s, 10 s, 16 s ja 4 s, Nainen: 11 s, 11 s, 18 s ja 4 s. Mies: 12 s, 12 s, 20 s ja 4 s. Tee peukalokiilan lisäykset siis III ja IV puikon välistä IV puikolle.

Peukalo

Ota apulangalla odottavat s:t kolmelle puikolle ja poimi niiden lisäksi peukalon juuresta 2 s. Jatka näillä 14(18)20(22) s:lla sileää neuletta suljettuna neuleena. Kun olet neulonut 3½(4½)5(5½) cm tai kun peukalon kynnestä näkyy puolet, tee kärkikavennus. Eli tee jokaisen puikon alussa ylivetokavennus, kunnes työssä on jäljellä 8 s. Katkaise lanka, pujota se loppujen s:iden läpi ja päätä hyvin.

Neulonta lähtee lapasesta!