|

Oulun kädentaitomessujen löytöjä

Sunnuntaina inspis iski – lähdimme käymään Oulussa kädentaitomessuilla. Tytär ajaa ajokorttia ajoluvalla, joten minun näkökulma Oulussa käymiseen oli takapenkiltä. Sää oli tänään mitä loistavin; aurinko paistoi ja oli lämmintä. Erikoisen mahtava lokakuun sää!

Pohjois-Suomen suurimmilla Kädentaitomessuilla oli hengästyttävä määrä nähtävää! Tarjolla oli kädentaitajien koriste- ja käyttöesineitä, vaatteita sekä käsityö- ja askartelutarvikkeita ja työvälineitä. Oma lukunsa oli myös työnäytökset!

Tällaisia löytöjä tein kädentaitomessuilta:

Sinooperin esittelypöydän tarjonta sai askartelupeukkaloa kutittamaan. Kun edellisenä jouluna vuoden jouluaskartelujuttu oli tontun ovi, on tämän vuoden juttu tontun talo ja miniatyyriaskartelu! Puusta tehdyt taloelementit voi itse maalata tai tapetoida mieleisekseen. Messuilta löytyi mm. pieniä tonttuja, huonekaluja ja erilaisia materiaaleja tontun talon rakentamiseen. Tutustu Sinellin verkkokaupan miniatyyriaskartelun tarjontaan!

Messuilla kierrellessäni löysin kiehtovan Ateljee Lumimetsän -esittelypisteen. Ateljee lumimetsä on syntynyt rakkaudesta taiteeseen, maaseutuun ja luontoon. Aiheet Hanna Posion töissä kumpuavat maaseudun eläimistä, omalta karjatilalta ja lappilaisesta luonnosta.

Posion Maaninkavaaralla asuva kuvataiteilija Hanna Posio on aloittanut kuvittamisen korteista ja vähitellen on tullut korttien lisäksi muita painotuotteita, kuten tauluja, tarjottimia ja leikkuulautoja. Kansalaisopiston keramiikkakurssilla Hanna on tutustunut posliinisaveen. Posliinisavesta Hanna valmistaa saunaa somistamaan kauniita kiuaskukkasia.

Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:n työnäytöksessä Johanna Lumila näytti, kuinka kirjotaan nostalginen kasvitaulu. Johanna kirjoi potaatti -kasvitaulua.

Taito Pohjois-Pohjanmaa ry:n esittelypisteessä oli myynnissä erilaisia nostalgisia kasvitauluaiheisia tuotteita kanavatöiden lisäksi, kuten esimerkiksi tauluja, vihkoja, avoimia kirjoja ja keittiöpyyhkeitä. Lisäksi heillä oli myynnissä käsityötarvikepaketteja, joista ostin pienen kirjontakorupaketin.

Valamon luostarin esittelypisteessä tapasin opettaja, kirjansitoja Jorma Niemitalon sitomassa kirjaa. Hän on käynyt Valamon luostarissa Heinävedellä kirjansidontakurssin ja sitä kautta hän oli nyt messuilla Valamon luostarin esittelypisteessä pitämässä työnäytöstä. Jorma on kirjastoaineiden opettaja Oulun ammattikorkeakoulussa, mistä valmistuu kirjastoalan tradenomeja. Vaikka tänä päivänä ei kirjoja juurikaan korjata, on kirjojen korjaaminen kestävän kehityksen mukaista ja dokumenteille saadaan elinkaarta.

Valamon luostarissa on ensi vuonna kolme erilaista kirjansidontaan liittyvää kurssia, joissa opettajana toimii kirjansitojamestari Claudia Wegmann. Sewn boards binding -kurssilla (11.-16.3.) opetellaan sitomaan kirjoja, joissa kansi ommellaan suoraan blokkiin. Kollaasit ja laminaatit -kurssilla (1.-6.7.) opetellaan tekemään nahkakollaaseja, jotka soveltuvat hyvin kirjojen kansi- ja koristemateriaaleiksi. Kirja pakettiin -kurssilla (17.-22.10.) rakennetaan sveitsiläisen kirjansitojamestari Hugo Pellerin kehittämä kirjakotelo, jossa kirja nousee koteloa avattaesssa itsestää ylös ja esiin.

Tutustu Valamon luostariin ja kurssitarjontaan luostarin nettisivuilla.

Tämä peloton tyttö katsoi minua uteliaasti. Niin uteliaasti, että oli pysähdyttävä Pienen Haltijakaupan esittelypöydän ääreen. Siinä me sitten katselimme toisiamme, peloton tyttö ja minä. Kurkkasin, mitä tytöllä luki lapussaan; ”Peloton tyttö katsoo uteliaasti elämää suoraan silmiin.” Vau, miten peloton ja rohkea hän on!

Haltijaemo Tuija Lehtinen kertoi haltijoiden tekemisen alkaneen rakkaudesta pikkusiskoon. Tuija oli aikoinaan halunnut tehdä jotain rakkaalle siskolle ja niin syntyi ensimmäinen haltija, Veronica. Nyt Tuija on tehnyt haltijoita 20 vuotta päätyönään.

Jutellessani haltijaemo Tuijan kanssa yhteinen sävel löytyi nopeasti. Samat paikat ja paikkakunnat olivat erilaisissa elämäntilanteissa olleet osa meidän molempien elämäähistoriaa; Kajaani, Puolanka ja Manamansalo. Tuija asuu nykyään Vantaalla ja hänellä on Pieni Haltijakauppa Helsingissä.

Kotimatkalle lähdettiin hämäränhyssyssä. Rohkea ja peloton tyttäreni harjoitteli ajamista iltahämärissä. Taivaan rannassa, Oulujärven päällä, loisti kuu. Autossa raikui vuoroin suomipop ja radio rock.

ps. Oletko jo osallistunut Lahden Kätevä & Tekevä -kädentaitomessulippujen arvontaan blogissani? Pääset osallistumaan arvontaan täältä KLIK