|

Paljon Onnea, Kainuun Martat!

Sunnuntaina vietimme Kainuun Marttojen 80-vuotisjuhlaa. Juhla aloitettiin ruokailun jälkeen laulamalla yhdessä Kaukametsän Opiston Pirttikuoron kanssa Marttalaulu.

Päivä kun paistaa pirttihin pieneen.
työtäni teen, olen onnellinen.
Kylvän ja kitken peltoni laitaa.
Luojalta kasvua toivoellen.

Aktiivimartta Maire Klemetti oli tiivistänyt Kainuun Martat ry:n 80-vuotisen historian 10 minuuttiseen puheenvuoroonsa! Mairen esitys oli kiinnnostava, mukaansa tempaava ja myös hengästyttävä, sillä niin paljon on 80-vuoden aikana martat Kainuussa tehneet.

Vuonna 1938 helmikuussa Oulussa pidetyssä kokouksessa päätettiin perustaa Kainuun Neuvontapiiri marttatyön eteenpäin viemiseksi, koska Oulusta käsin oli hankalaa ja työlästä hoitaa laajaa neuvonta-aluetta. Kainuun Martta-piiriliiton perustava kokous pidettiin 11.3.1939 Lönnrotin koululla.

Marttayhdistyksiä perustettiin vilkkaasti ja enimmillään yhdistyksiä Kainuussa on ollut yli 30. Piirin ensimmäinen vuosikymmen meni sodan ja jälleenrakentamisen merkeissä. Osattiin iloita pienistäkin hankinnoista, kuten esimerkiksi perunajauhomyllystä ja pölyttimestä (luultavasti pölynimurista). Tehtiin vanhasta uutta, ei uudesta vanhaa, ei revitty housun polvia vaan opetettiin paikkaamaan, kasvatettiin lampaita, kehrättiin, neulottiin sukkia saappaisiin ja monoihin, ommeltiin tallukoita, nykynuorista poiketen suojattiin nilkkoja!

Kainuun Martat ovat vuosikymmenien varrella osallistuneet tapahtumiin ja tempauksiin, tehneet retkiä, myyneet Martta-arpoja, tutkineet rintoja Mama-projektissa, neuvoneet rekassa tilkkua, tumppua, sukka. Keränneet lumppuja, kompostoineet, kierrättäneet. Antaneet neuvoja niin turuilla kuin toreilla, aina askeleen edellä ja ajan hermolla. Kainuun Marttojen 80 toimintavuotta ovat vaatineet toimihenkilöiltä, luottamusmartoita ja talkoolaisilta itsensä likoon laittamista ja vahvasta kumilangasta punottuja lehmänhermoja. Onkohan siinä käytetty peräti makramee tekniikkaa, pohti Maire puheenvuorossaan.

Mairen puheenvuoron jälkeen musisoivat sotkamolaiset nuoret, Fiia ja Elisa.

Ruislinnun laulu korvissani,
tähkäpäiden päällä täysi kuu;
kesä-yön on onni omanani,
kaskisavuun laaksot verhouu.
En ma iloitse, en sure, huokaa;
mutta metsän tummuus mulle tuokaa,
puunto pilven, johon päivä hukkuu,
siinto vaaran tuulisen, mi nukkuu,
tuoksut vanamon ja varjot veen;
niistä sydämeni laulun teen.

Eino Leino: Nocturne 1903

Täällä Pohjantähden alla, korkeimmalla kukkulalla
Katson kauas kaukaisuuteen, tulet uniin uudestaan.
Täällä Pohjantähden alla, taivas täyttyy purppuralla
Siitä suojakseni peiton minä itselleni saan.
Ja alla Pohjantähden minä tulen, minä lähden
Ja vain Pohjantähden nähden itken vuokses kyyneleen…

Petri Laaksonen ja Turkka Antero Mali: Täällä Pohjantähden alla

Kaunis on Kainuu mun edessäin
Syömmeen se painuu kuin ystäväin
Vaarojen maan muistaa kun saan
Kaunis on Kainuu näin

Esko Rahkola: Kaunis on Kainuu

Marttaliiton juhlavuodenlähettiläs Lea Sairanen sanoi juhlapuheessaan, että Martat on elämän tosi-tv -sarjaa. Marttojen toiminnassa koetaan ja opitaan yhdessä, osallistutaan ja ollaan aidosti läsnä. Marttatoiminnan tukijalka on ammattilaisten tekemä työ. Valtionapujen väheneminen on muuttanut piirien toiminnanjohtajien toimenkuvaa ulkopuoisten rahoitusten etsijöiksi. Tarve kotitalousneuvonnalle on edelleenkin enevässä määrin tarvetta.

Lea totesi, että Kainuussa ei ole polkuriippuvuutta, vaan tehdään koko ajan uusia polkuja. Tästä esimerkkinä hän nosti Maailman suurimman marttaillan, jolla saimme sekä paikallista että valtakunnallista medianäkyvyyttä. (Polkuriippuvuus tarkoittaa sitä, että asiat tehdään aina niin kuin aina ennenkin tehty.) Lea totesi, että Kainuun Marttojen 80-vuotista marttataivalta ei ole syntynyt ilman työtä, sitoutumista ja yhteenhiileen puhaltamista.

Kainuussa jäsenmäärä on pysynyt samana. Lea muistutti martoille, että järjestötoiminta perustuu jäsenyyteen. Jäsenien jäsenmaksujen tuoma tulo takaa toiminnalle jatkoa. Marttojen toiminta vastaa tämän päivän haasteisiin, kuten esimerkiksi yksinäisyyteen. Marttojen toimintaan osallistuessamme ole osa ryhmää ja kasvatamme sosiaalista pääomaa.

Kajaanin seurakunnan tervehdyksen juhlaan toi kirkkoherra Marko Miettinen. Hän totesi Marttojen toiminnassa olevan yhteisiä arvoja seurakunnan toiminnan kanssa. Näitä ovat esimerkiksi diakoninen ulottuvuus, halu pitää huolta lähimmäisestä.

Kuoronjohtaja Suvi Rimpiläisen johtaman ja Arvo Huttusen haitarilla säestämät Kaukametsän Opiston Pirttikuoron esitykset veivät juhlavieraat

vuorille…

Vuorilla kulkevat suuret tuulet,
vuorilla lehdet ne lepattaa,
vuorilla tuulevi, vaikka jo hiljaa
nukkui laakso ja metsä ja maa.

Eino Leino

ja kalliolle kukkulalle

Kalliolle, kukkulalle
Rakennan minä majani
Tule, tule tyttö nuori
Jakamaan se mun kanssani
Jollen minä sinua saa
Niin lähden täältä kauas pois
Muille maille vierahille
Etten sua nähdä vois

Kaj Chydenius

Taikamummo Tuula Honkanen kertoi juhlassa marttatarinoita. Taikamummolla näkemystä ja kokemusta marttailusta riitti, sillä hänen äitinsä on martta. Hän kertoi, kuinka äiti oli saanut martoilta uusia reseptejä, vinkkejä ruuanlaittoon ja kuinka äiti oli käynyt retkillä pitkin Suomea ja kerran Norjassakin sekä marttojen askartelukerhossa.

Taikamummo vinkkasi marttoja tekemään myytäväksi asti huilaushattuja, koska välillä pitää muistaa huilata. Aika on muuttunut ja uusia ideoita varten tarvitaan ideahattuja. Kuvassa Kainuun Marttojen hallituksen puheenjohtaja Riitta kokeilee ideahattua Taikamummon kurkkiessa Riitan olan yli.

Piiriin tulee hankkia tunnesoittimia, sanoi Taikamummo. Silloin, kun kaikki sujuu kuin rasvattu, laitetaan rytmimunat soimaan.

Kainuun Marttojen 80-vuotisjuhla toteutettiin talkoolaisvoimin. Järjestelyt ja juhla sujuivat loistavasti, kuin rasvattu, joten tuon tuostakin olisi ollut aihetta laittaa rytmimunat soimaa.

.

Kuva: Tuula, Variskankaan Martat

.

Kuva: Tuula, Variskankaan Martat

KM80-Talkoissa mukana olivat Kajaanin Martat, Kuluntalahden Martat, Purolan Martat, Ristijärven Martat, Sotkamon Martat ja Variskankaan Martat. Juhlan suunnittelusta ja järjestelyiden ohjauksesta vastasi Variskankaan Marttojen puheenjohtaja Tuula. Tuulan ansiosta juhla onnistui loistavasti ja vaivattoman tuontoisesti. Tuula oli jakanut juhlan järjestämisen vastuualueisiin:

1. vastuualue: Tuulan johdolla ryhmä vastasi kauppalistojen teosta, tarvikkeiden tilaamisesta, tarvikkeiden hankinnasta ja vastaanottamisesta, kaupassa käynnistä, täytekakkujen teosta, liikenteen ohjaamisen järjestämisestä, talkoolaisten kahvituksesta, liputuksen tarkistamisesta, omavalvonnasta (mm. näyte keitosta ja kakusta pakkaseen), kippikattilan toimivuudesta tarkistamisesta, äänentoiston tarkistamisesta ja juhlapaikan avaimista ja ovien avaamisesta huolehtimisesta sekä salin purkuun ja lopputöihin osallistumisesta.

2. Vastuualue: Kaijan johdolla ryhmä vastasi salin laitosta, lisäpöytien varastosta saliin tuomisesta, noutaopöydän kattamisesta (ruoka ja kahvi), pöytiin tulevista kukista huolehtimisesta, kotikaljan valmistamisesta sekä salin purkuun ja lopputöihin osallistumisesta.

3. Vastuualue: Päivin johdolla ryhmä vastasi lohikeiton keittämisestä, maidottoman kasviskeiton keittämisestä, Marttarieskan leipomisesta, munavoin valmistuksesta, piirakoiden paistamisesta ja voitelusta, sekä levitteen, juuston, suolakurkun, täytekakkujen, juustoleivän ja hillon esillelaitosta. Ryhmä osallistui salin purkuun ja lopputöihin osallistumisesta.

4. Vastuualue: Johannan johdolla ryhmä vastasi tarjoilusta juhlan aikana ja tiskaamisesta sekä salin purkuun ja lopputöihin osallistumisesta.

Juhlaa edeltävänä päivänä katettiin sali, valmisteltiin keitto, tehtiin esillepanot lisukkeiden osalta, katettiin noutopöydät, varattiin kaikki tarjoiluun tarvittavat astiat, koeponnistettiin äänentoisto, käytiin läpi vieraiden ohjaus, katsottiin juontamiset, liikenteenohjaajat kävivät tutkimassa parkkipaikat, tarjottiin talkookahvit ja voileivät sekä kahvitauolla käytiin läpi tilannekatsaus.

Juhlan päätteeksi Kainuun Marttojen puheenjohtaja Riitta kiitti juhlavieraita, esiintyjiä ja juhlan talkoilla toteuttaneita marttoja.

Paljon Onnea, Kainuun Martat!