|

Persilja-kurkumakermaviilikastike ja vinkkejä kurkuman käsittelyyn

.

Kauppareissulla olin kurvannut hevihyllyiltä jo kohti kassoja, kun näin mielenkiintoisen näiköisiä juuria. Kurkuma on inkiväärin sukuinen ruohokasvi, jonka juuresta saadaan voimakkaan keltaista, aromaattista maustetta.

Kurkumaa voi käyttää raasteena tai kuivattuna jauheena keittoihin, kastikkeisiin, patoihin, pannukakkuihin, lettuihin, levitteisiin, kuumiin juomiin, risottoihin, keitettyyn riisiin sekä kasvis-, broileri-, possu-, kananmuna- ja kalaruokiin. Kurkumaa käytetään inkiväärin tapaan, sillä kurkumassa on samanlainen lämmittävä ominaisuus kuten inkiväärissä, mutta ei niin väkevä. Kurkumalla sanotaan olevan terveysvaikutuksia ja sen sanotaan mm. lievittävän tulehdusoireita ja särkyä.

Tuoreen kurkuman voi säilöä pakastamalla joko raasteena tai kokonaisena, jolloin sen voi raastaa jäisenä ruokaan. Jauhettu maustekurkuma säilytetään tiiviissä purkissa valolta suojattuna, jotta maku säilyy mahdollisimman pitkään.

Kurkuma värjää käsiteltäessä ihon ja kynnet. Voit käyttää kertakäyttökäsineitä tai öljytä kädet ja kynnet ruokaöljyllä. Huomaathan, että mehukkaasta kurkumasta voi pirskahdella pisaroita vaatteille ja työtasolle – käytä siis esiliinaa ja raasta kurkumaa isossa kulhossa tai tiskialtaassa. Mikäli et halua kurkuman värjäämiä keittiöpyyhkeitä, käytä talouspaperia.

Kermaviilikastike on helppo tehdä ja sopii kastikkeeksi monien ruokien kanssa, kuten esimerkiksi kastikkeeksi salaattiin, kalapuikkojen tai paistetun kalan kera sekä dippinä. Kehittelin persilja-kurkumakermaviilikastikkeen reseptin – kotiraati peukutti!

Persilja-kurkumakermaviilikastike

1 purkki kermaviiliä
pala raastettua kurkumaa
tuoretta tai pakastettua persiljaa
roseepippuria
ripaus suolaa
ripaus sokeria
puolikas lime

1. Kuori pala kurkumaa ja raasta se hienoksi.
2. Silppua persilja (vinkki: saksilla silppuaminen sujuu sukkelaan).
3. Murskaa roseepippurit.
4. Purista limen mehu.
5. Sekoita aineet kaikki aineet kermaviiliin. Voit halutessasi käyttää koristeeksi persiljaa ja kurkumaraastetta.

Kermaviilikastikkeen maku syvenee, kun annat sen olla hetken jääkaapissa.

Tämän päivityksen lähteenä kurkumatietouden osalta olen käyttänyt yhteishyvä.fi -sivustoa.