|

Puistolan Martat ja hardanger-kirjontaa

Terveiset syyslomaselta Helsingistä! Ajelimme Kajaanista tänne sunnuntaina. Lähdimme ajelemaan klo 10 ja yhden ruokailun & parin kahvitauon-taktiikalla olimme perillä kohteessa klo 17 jälkeen. Majoitumme lomasemme ajan airbnb loma-asunnossa Punavuoressa (asunnossa on pieni keittiö, ruokailutila, olohuone ja makuuhuone). Keskiviikkona ajelemme sitten takaisin kotiin.

Kävin eilen marttaystäväni Annan vinkistä Puistolan Marttojen Hardanger ryhmän kokoontumisessa. Enpä tiedä, miten kauan olisi mennyt, että olisin tällaisena näille tanhuville ummikkona perille löytänyt. Onneksi Anna oli kuskina ja kurvailimme syyssäässä läpi tuulen ja reippaassa vesisateessa vilkkaan liikenteen seassa Puistolaan.

.

Ensimmäisenä tapasin kässämartta Eijan. Hän kertoi meille Puistolan Marttojen toiminnasta. Puistolan Martoilla on oma tila torin äärellä, Puistolan ydinkeskustassa! Martat järjestävät tilassaan omia tapahtumia ja tilaisuuksia sekä vuokraavat tilaa ja astioita myös ulkopuolisille.

Martat järjestävät neljät myyjäiset vuodessa; vappumyyjäiset (sima ja munkit tekevät kauppansa), kässämyyjäiset (oman yhdistyksen kässämarttojen myyntipöydän lisäksi martat voivat vuokrata myyntipöydän myydäkseen omia tuotteitaan), Puistolapäivä-tapahtuma (Puistolan Martat myyvät hilloja ja he ovat tunnettuja omenasiiderihillostaan) ja joulumyyjäiset.

Alakerrassa on kutomo, missä voi käydä kutomassa kangaspuilla. Martat maksavat kutomisestaan loimen hinnan ja ulkopuolisille kutojille on päivämaksu. Loimia ei tarvitse laittaa itse, vaan kutomosta vastaava kässämartta Aino laittaa loimet ja auttaa kutojia muutoinkin tarvittaessa.

.

Aino on kutonut tämän kauniin viltin. Hän kertoi ommelleensa paljon vaatteita ja neuloneensa jonkin verran, mutta kutominen on mieluisin käsityö. Aino kertoi kasvaneensa kangaspuiden juurella. Ainon kotona oli kangaspuut, joilla äiti kutoi vieraille koko ajan. Miniäkin on tullut mukaan kutomishommaan, auttamaan loimienlaittamisessa ja kutomaan.

Puistolan Martat ovat saaneet myös lahjoituksena kuteita tai kankaita yrityksiltä ja yksityisiltä. Näistä kuteista kutotut esim. matot myydään myyjäisissä. Myyjäisistä saadut tuotot ovat tärkeitä oman tilan ylläpitämisessä.

Puistolan Marttojen opintovastaava Toini (kuvassa oikealla) kertoi, että heidän yhdistyksellä on neljä opintokerhoa: Hardanger ryhmä, lukupiiri, ruoka- ja käsityökerhot.

Ensi viikolla (21.-25.10.2019) Puistolan Martat järjestävät Soppakahvilan. Soppakahvilasta saa päivittäin kahta eri keittoa (kala/liha- ja kasviskeittoa). Aamulla leivotaan tuoreet sämpylät ja kahvipullat. Soppaa voi syödä Marttalassa tai ostaa mukaansa.

Helena opasti minut hardanger-kirjonnan kiinnostavaan maailmaan. Helena on mestariluokan hardangerkirjoja – hän kirjoo televisio-ohjelmia katsoessaan. Hän oli esimerkiksi sunnuntaina kirjonut Tanssii tähtien kanssa -ohjelmaa katsoessaan kuvassa näkyvää upeaa liinaa. Itse asiassa aika jännä juttu; minä neuloin samaan aikaan, samaa ohjelmaa katsoessani. Kuinkahan monen muun television äärellä on tehty käsitöitä!

.
.
.

Hardanger-kirjonnassa ommellaan geometrisiä kuvioita käsin erilaisia pistoja käyttäen sekä reikiä muodostaen kankaan lankoja katkaisemalla ja kankaaseen jääviä lankoja ommellen reunoiksi. Lankana käytetään useimmin helmilankaa ja kankaana tiivistä palttinasidoksista kangasta.

Ihastuin Hardanger ryhmän kirjontatöihin! Matkalla syyslomasemme majapaikkaan löysin askarteluliikkeestä pienet teräväkärkiset sakset. Nyt tarvitsen vielä helmilankaa ja hardanger-kirjontamalleja. Kotona minulla on kirjontatarvikelaatikossa kirjontakehys ja palttinasidoksista kangasta. Siitä se on sitten hyvä aloittaa Puistolan Marttojen Hardanger ryhmän innoittamana hardanger-kirjontaharrastus!

.
.
.
.

Puistolan Marttoja tavattuani totean, että tänäkin päivänä pitää paikkansa seinällä raameissa olevan juhlallisen Rakennuskerhon Marttamökin Suuren Luovutuskirjan teksti: Puistolassa Martat työtänsä tekevät taitavasti, touhukkaasti ja suurella halulla.

Kaikki tapaamani martat ovat ottaneet mielellään vieraaksi marttatilaisuuksiinsa ja -tapahtumiin, niin myös tänään. Tänään tavatessani tajusin myös, että kaikille marttaharrastukseni aikana tapaamille martoille on samaa se, että he mielellään antavat vinkkejä, jakavat ideoita ja osaamistaan. Marttoihin mukaan tulevan ei siis tarvitse olla eri alojen moniosaaja – Marttojen toiminnassa opitaan yhdessä!