|

Puutarha puuhailujen onnistumistarina – punamangoldi

Aiemmin keväällä mietin, millainen kasvutarina tästä punamagnoldista oikein mahtaa tulla. Istutin vuosi sitten Nelson Garden Oy:n punamangoldin (Rhubarb Chard) siemeniä kasvulavalle. Kasvu oli viime kesänä kovin niukkaa ja en oikein tuntenut onnistuneeni tämän lajin kasvatuksessa. Magnoldia kasvatetaan usein 1-vuotisena, vaikka kasvi on 2-vuotinen.

Tänä keväänä nousi aikaisin muutamia punamangoldin lehtiä. Takatalvi tuli ja peitti lehdet paksulla lumipeitteellä. Magnoldin lehdet kestävät kuitenkin muutaman asteen pakkasen.

Ostimme kannellisen kasvulavan, mihin istutin salaatteja, retiisiä ja tuon punamagnoldin. Jaoin punamagnoldin varovasti repimällä useampaan osaan ja istutin ne kasvulavan toiseen päähän. Ja tällainen kasvutarina tästä noin parissa viikossa sitten tuli!

Punajuuren sukuisen punamagnoldin lehtien ruodit ovat punaisia ja lehdet punertavia. Tuottaa runsaan sadon, jota korjataan lehti kerrallaan irrottamalla kasvin uloimmat lehdet tai katkaisemalla koko kasvin 2-3 cm:n korkuiseksi. Tilalle kasvaa uusia lehtiä.

Magnoldi sisältää mm. rautaa, magnesiumia, kaliumia, A-vitamiinia. Lehdet käytetään nuorena salaatteihin ja vanhempana pinaatin ja varret parsan tavoin. Värikkäitä lehdet sopivat oivallisesti esim. voileipien sekä salaatti- ja ruoka-annoksien koristeiksi.

Sain Variskankaan Marttojen superpuutarhamartta Elsalta hänen hyväksi kokemansa lajikkeen valkosipuleita ja vinkkejä valkosipulien kasvatukseen, sadon korjaamiseen ja säilytykseen. Toivon, että tästäkin tulee onnistumistarina, vaikkakin orava, tuo pihamme pikku veijari, on käynyt kaivamassa pari istuttamaani valkosipuleita ylös!

.

Pihallamme olevat isotuomipihlajat kukkivat upeasti!

Hyvää alkavaa viikonloppua ja kesäkuuta!