|

Puutarhamarttailua, marttaopinnot kehittää ja kehittyvät

Olen ikuinen opiskelija – marttaopiskelija. Saan tämän kuukauden aikana valmiiksi Naiset ja kehitys -harrastusmerkkiopinnot, toissa viikonloppuna olin puutarhamarttakoulutuksessa, tänä viikonloppuna kävin Helsingissä Viekas-hankkeen koulutuksessa (vie=vieras, kas=kasvi) ja seuraavaksi aloitan luonnonyrtti-harrastusmerkkiopinnot. Kaikki nämä koulutukset enteilevät vahvasti kevättä ja tulevaa kesää!

Puutarhamarttakoulutuksessa tustuimme vuoden vihannekseen eli juurikkaisiin, joihin kuuluvat puna-, kelta-, raita- ja valkojuurikas sekä näiden muunnokset. Saimme myös neuvoja juurikkaiden kylvöön, kasvatukseen ja säilömiseen. Toinen osio puutarhamarttakoulutuksessamme oli perennat ja perennamaan perustaminen. Perennat ovat monivuotisia kasveja, joiden maanpälliset osat kuihtuvat talveksi. Perennoihin kuuluu myös joitakin ainavihantia ja varpumaisia lajeja. Kolmannessa osoissa tutustuimme Marttojen juhlavuoden puuhun eli omenapuuhun. Opimme, kuinka omenapuu tulee istuttaa ja millä tavalla omenapuu hoitoleikataan. Tutustuimme erilaisiin omenalajikkeisiin ja saimme vinkkejä omenapuiden tautien ja tuholaisten tunnistamiseen.

Kajaanissa pidetyn puutarhamarttakoulutuksen yhteydessä Marttojen kotipuutarha- ja ympäristöasiantuntija ja opintotoiminnan vastaava, Tiina Ikonen, kertoi uudistuvista marttaopinnoista. Marttaopinnot uudistuvat sekä sisällöiltään että toimintatavoiltaan. Opinnot siirtyvät vaiheittain Martta-akatemiaan ja uudistus on valmis vuoteen 2022 mennessä.

Marttaopinnot antavat opiskelijoilleen entiseen tapaan uusia tietoja ja taitoja, kehittävät ja luovat sisältöä marttayhdistystoimintaan, tarjoavat vaikuttamismahdollisuuksia, antavat potkua verkostoitumiseen ja tuovat järjestöyhtenäisyyttä. Opintoja voi suorittaa yksin tai ryhmässä. Opinnoista järjestetään myös webinaareja. Opintoaika on opinnoista riippuen kuudesta kuukaudesta 24 kuukauteen.

Taitoavain-opintokokonaisuus on kolmiportainen ja sisältää järjestötietouden sekä kotitalousneuvonnan sisältöalueita.

Erikoisavaimen voi suorittaa kun kolmas taitoavain on suoritettu.

Harrastusmerkin voi suorittaa kuudella eri aihealueella. Aiheita ovat kodinhoito, kotipuutarhanhoito, kädentaidot, Naiset ja kehitys, ruoka ja ravitsemus sekä luonnonyrtit.

Osaajapassin voi suorittaa järjestö-, puutarha-, käsityö- ja sieniosaamisen alueilla. Harrastusmerkki ja osaajapassi eivät vaadi edeltäviä opintoja.

Ovatko puutarhamarttailu tai marttaopinnot juuri se sinun marttajuttusi? Tutustu marttaopintoihin klikkaamalla TÄSTÄ.

Mukavaa viikonloppua!