|

Ristijärven Juustoleipämessut

Kävimme viime vuonna ensimmäisen kerran Juustoleipämessuilla Ristijärvellä. Tapahtuman monipuolisuus yllätti ja tapahtuma kokonaisuudessaan oli kiinnostava. Sinne oli siis päästävä tänäkin vuonna! Tänä vuonna tapahtuma oli ensimmäistä kertaa kaksipäiväinen. Pääsimme käymään tapahtumassa sunnuntaina. Sää suosi tapahtumaa ja passelimpaa kesäsäätä ei tapahtumalle toivoa voisi!

Sunnuntaina Katvelan pihatorin lavalla musiikki maistui ja tarina taittui, kun Taikamummo Tuula Honkanen tarinoi ja Eila Kostamo soitti kannelta. Tuula Honkasen tarinointi mm. kaenuulaisen isännän ja emännän kommunikoinnista oli varsin lystiä kuunneltavaa. Eila Kostamo näytti yleisölle, miten kaunista musiikkia kanteleella soitettu musiikki on. Hyvä äänentoisto ja katoksen alla olevat penkit eli kyllä oli järjestäjien taholta esityksiä katsovat messuvieraat huomioitu.

Tässä ollaan Juustoleipämessujen pyhimmässä, siellä missä juustoleipiä tehdään. Juustoleipien maito on suoraan tilalta haettua. Yhden, reilun kilon painoisen, juustoleivän tekemiseen menee noin 7 litraa maitoa. Ja huomaattehan, kaenuulaesittain sanottuna juustoleivän! Näillä tanhuvilla leipäjuusto on nimittäin leivän päälle laitettavaa esimerkiksi edamia tahi emmeltalia.

Reino Mönttinen oli tapahtumassa paistamassa juustoleipiä. Hän kertoi, että itse juustoleivän paistamiseen ei mene kauaa aikaa – noin 10 minuuttia puolelleen. Tapahtumassa myynnissä olevat juustoleivät olivat taatusti tuoreita! Juustoleipien menekki on varmasti loistava, ostajia oli nimittäin koko ajan jonossa odottamassa vuoroaan.

Paltamon kansalaisopiston Ristijärven taidepiirin ja katiskaverkkokurssin opiskelijatöidennäyttely oli ihastuttava, kiinnostava ja innostava.

Juttelin näyttelyä valvomassa olevan Seija Nummen kanssa. Hän kertoi olevansa Ristijärvelle muuttanut paluumuuttaja. Seija on harrastanut maalaamista jo 17 vuotta. Ristjärvelle muutettuaan hän meni kansalaisopiston taidepiiriin mukaan. Kuvassa taustalla olevat talvimaisemat ja maalausjalustalla oleva revontuli-maalaus ovat Seijan tekemiä. Näiden töiden lisäksi oli näyttelyssä muitakin Seijan maalauksia.

Martan huomion aina kiinnittää tällainen lipun liehunta 🙂 Tapahtumassa oli talkoissa Marttoja Sotkamosta, Puolangalta ja Kajaanista. He olivat talkoissa kahviossa, messuravintolassa, käsityö- ja leivontatyöpajoissa. Leivontapajassa Marttat laittoivat jauhopeukalonsa heilumaan ja he leipoivat suuren suosion saaneita ohrarieskoja, kuivakakkuja ja saaristolaisleipää. Kahvion asiakkaiden suut tulivat makeiksi Marttojen paistamista letuista ja vohveleista. Marttoja oli myös messuravintolassa antamassa tapahtuman toteuttamiseksi arvokasta talkoolaispanostaan.

Käsityöpajasta löysin sukankutimiensa kanssa ahkeroivia Marttoja, puolankalaisen Tiinan ja kajaanilaisen Pirjon. Katvelan pihapiirin hirsirakennus oli oivallinen ja kaunis paikka työpajoille.

Marttojen käsityöpajassa oli esillä Ristijärven Marttojen neulomia villasukkia Leena Valtasen ideoiman ”Lämpöä vanhoille varpaille” -hyväntekeväisyystempaukseen. Sukkaprojektin tarkoituksena on talkoovoimin kutoa jopa 2000 villasukkaparia, jotka lahjoitetaan kuluvan vuoden aikana Kainuun kotihoidon ja hoivakotien asiakkaille.

Otamassani kuvassa näkyy vain osa esillä olleista villasukista. Kaiken muun ohessa Ristijärven Martat ovat siis ehtineet laittaa sukkapuikotkin heilumaan!

Tapahtumaa olivat järjestämässä Ristijärven kunta, Ristijärven seurakunta, Ristijärven Martat, Ristijärven kyläyhdistys, Ristijärven Pirtti, Virtaala, KAO Kajaani, Osuuskauppa Maakunta, Osuuspankki, Kainuun Sanomat ja Immo Kajaus.

Jälleen kerran Juustoleipämessut ihastutti monipuolisuudellaan ja tunnelmallaan!

Kuulimme Juustoleipämessuilla paljon Veisuuvestivaaleilla käyneiden ihmisten hyviä kokemuksia. Ensi kesänä järjestämme niin, että ehdimme Juustoleipäessujen lisäksi myös Veisuuvestivaalien tilaisuuksiin.