|

Ruoka-apua, kohtaamisia ja hyvää kotiruokaa

Marraskuisena tiistaiaamuna seurakunnalla on kova kuhina. Ulko-oven taakse on kerääntynyt satojen ihmisten jono. Sisällä laatikoita puretaan ja pakataan viime hetkellä kasseihin. Ruoka-avun jakoon on saapunut ensimmäinen erä syksyn EU-ruoka-apukasseja. Kaurahiutaleiden, hernekeittopurkkien sekä hapankorppujen lisäksi ruoka-avunhakijoille jaetaan ensimmäistä kertaa Marttojen reseptivihko Maukasta EU-ruokakassista. Lisävipinää aamuun tuo myös ruoka-avun hakijoille suunnattu Marttojen ruokaryhmä. Ruokaryhmässä kokeillaan ja kokkaillaan yhdessä uuden vihon reseptejä.

Savon sanomissa (15.1.2020) raportoitiin, että ruoka-avun hakijoiden asiakasmäärät ovat kasvaneet vuonna 2019 lähes kaikissa suurissa kaupungeissa. Kasvun arvellaan olevan yli 20 prosenttia. Luvut ovat huolestuttavia. Kyseessä ei ole enää yksittäisten ihmisten köyhyys vaan laajempi ilmiö, joka on meidän koko yhteiskunnan ongelma. Martat tahtovat omalla työllään vaikuttaa ja rakentaa jokaiselle hyvää arkea.

Marttaliitto julkaisi yhteistyössä Ruokaviraston kanssa vuonna 2019 Maukasta EU-ruokakassista reseptivihon. Ruokavirasto mahdollisti reseptivihon laajan levittämisen ja suuren painosmäärän ympäri Suomea. Vihkoon on koottu uusia ja helppoja, mutta herkullisia reseptejä EU-ruoka-avun raaka-aineista. Haluamme tuoda esille, että ruoka-avusta ja hävikkiruuasta saa monipuolista ja ravintosuositusten mukaista ruokaa, jota jokainen meistä osaa valmistaa. Toivomme, että uudet reseptit innostavat kokkaamaan kotikeittiöissä, mutta tarjoavat myös yhteisöille uusia ideoita. Ruoanlaitto, syöminen ja uusien taitojen oppiminen on aina yhdessä mukavampaa.

Puoleen päivään mennessä seurakunnalla jono on hävinnyt ja ruokakassirullakot tyhjiä. Keittiöstä kuuluu kuitenkin iloista naurua ja keskustelua. Marttojen ruokaryhmäläiset ovat kokoontuneet yhteisen lounaan ääreen. Yhteisen lounaan lisäksi pöydässä ehdittiin jutella tänään kierrätyksestä. Ruoka-aputoimintaa on pyritty viime vuosina kehittämään yhteisöllisemään ja osallistuvampaan suuntaan. Martoillakin on ollut ilo olla tässä mukana. Ruokajonojen rinnalla tarjotaan yhteisiä ruokailuja, kokkikursseja ja kohtaamispaikkoja. Marttojen kursseilla valmistetaan ruokaa ja tarjotaan kotitalousneuvontaa, mutta yhtä tärkeässä roolissa on yhdessä oleminen ja kokeminen. Yhteiset ruokailut ja kokkailut tarjoavat yhteisöllisyyttä ja kohtaamisen mahdollisuuksia. Tärkeää on kuitenkin muistaa, että ihmiset ovat erilaisia. Yhdet kaipaavat vain ruokakassin, toiset yhdessä tekemistä ja kolmannet molempia.

Marttojen reseptivihkoon Maukasta EU-ruokakassista pääsee tutustumaan täältä: