| |

Suola piilosilla – puolivalmista ja puolisuolaista?

Markkinoilla on paljon erilaisia lihankorvikkeita, jotka ovat puoli- tai käyttövalmiita, hyvänmakuisia ja helppokäyttöisiä. Ne ovat toivottu lisä kauppojen valikoimaan ja kannustavat yhä useampaa meistä valitsemaan kasvisvaihtoehdon tutun lihan tilalle. 

Kuitenkaan siirtyminen kasvispainotteisempaan ruokavalioon ei automaattisesti tarkoita vähäsuolaisempia aterioita. Puoli- ja käyttövalmiit kasviproteiinivalmisteet sisältävät usein paljon lisättyä suolaa. Kaupassa kannattaakin ottaa tavaksi tutkia eri vaihtoehtoja ja tuotemerkkejä, vertailla niiden pakkausmerkintöjä ja erityisesti tuotteiden sisältämää suolan määrää. Valikoi ostoskoriin tuotteita, jossa suolamäärät ovat vertailun alhaisimpia. Puoli- ja käyttövalmiissa kasviproteiinituotteissa suolan määrä vaihtelee välillä 0,82,0 g/ 100 g. Useimmissa tuotteissa suolaa on yli 1 g/100 g. Maustamaton tuote ei automaattisesti tarkoita suolatonta. 

Kokatessa kannattaa muistaa, että jos korvaa bolognesekastikkeessa jauhelihan puoli- tai käyttövalmiilla kasviproteiinivalmisteella, ei kastikkeeseen tarvitse enää lisätä ruokaohjeen mukaista määrää suolaa. Lisämakua kastikkeeseen saat raastamalla joukkoon juureksia, kuten porkkanaa tai palsternakkaa, lisäämällä kastikkeeseen tuoreita yrttejä ja hieman etikkaa. Maista kastiketta ruoanvalmistuksen loppuvaiheessa – suola on luultavasti kohdillaan jo ilman sen lisäämistäkin.  

Alle 1-vuotiaan ruokavaliossa ei käytetä lainkaan suolaa. Näin ollen puoli– ja käyttövalmiit kasviproteiinituotteet eivät vielä vauvavuotena sovi lapsen lautaselle. Sen sijaan linssit, pavut ja muut palkokasvit voidaan ottaa lapsen ruokavalioon puolen vuoden iästä alkaen. Ne ovat paitsi hyvä kasviproteiinin lähde, myös edullinen ja hyvänmakuinen lisä koko perheen ruokavalioon. 

Suosi pavuissa ja linsseissä kuivattuja versioita, jotka voi itse kypsentää. Linssit ovat nopeakäyttöisiä ja kypsyvät noin kymmenessä minuutissa. Papujen kypsymisaika on huomattavasti pidempi. Tämän vuoksi kuivattuja papuja kannattaakin keittää kerralla isompi määrä ja pakastaa kypsät pavut pieninä annoksina. Näin pakasteesta löytyy aina käyttövalmiita papuja ruokaan lisättäväksi. Kun keität pavut ilman suolalisää, ne sopivat myös alle vuoden ikäiselle. Tölkeissä ja tetroissa myytävät käyttövalmiit linssit, pavut ja esimerkiksi kikherneet on usein säilötty suolaliemeen. Ne kannattaa huuhtoa hyvin siivilässä ennen käyttöä, jotta niistä irtoaa ylimääräiset pintasuolat. Pakkausmerkintöjen tutkiminen kannattaa tässäkin tapauksessa, jotta löytää suolattomat vaihtoehdot.

Suolan määrää koko perheen ruokavaliossa on mahdollista vähentää pienillä arjen valinnoilla. Kaupassa tarvitaan kuitenkin tarkat silmät, jotta piilosilla oleva suola löytää tiensä suurennuslasin alle. Pakattujen tuotteiden Sydänmerkki auttaa parempien valintojen tekemisessä. Odotamme innolla puoli- ja käyttövalmiiden kasviproteiinituotteiden suolamäärien laskua. 

Marttaliiton Katariina Silanen, Maija Soljanlahti ja Hanna Viita